Dejan Veljkovic maakte intussen een publieke biecht. Nu is het wachten op wie het federaal parket voor rechtbank wil. 

Na publieke biecht van Veljkovic: met minstens vijftig richting rechtbank

De publieke biecht van spijtoptant Dejan Veljkovic (51) heeft een eerste schokgolf in de voetballerij veroorzaakt. Rond de jaarwisseling zullen een vijftigtal bestuurders, trainers en makelaars te horen krijgen dat gerecht hen voor strafrechter wil.

Pieter Huyberechts

Welke bestuurders maakten zich schuldig aan het witwassen van geld? Wie deed aan actieve of private corruptie? En wie maakte volgens het federaal parket deel uit van een criminele organisatie? Dat zijn de drie cruciale vragen die de komende weken beantwoord zullen worden in Operatie Propere Handen. Drie jaar nadat de affaire losbarstte met arrestaties, huiszoekingen en nachtelijke verhoren is het stilaan D-day voor (ex-)clubbestuurders van Genk, Anderlecht, Club Brugge, Lokeren, Mechelen, Oud-Heverlee Leuven, Waasland-Beveren, Standard én de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Ook die andere “supermakelaar”, Mogi Bayat, zal dan in het vizier komen. Tot dusver is hij grotendeels buiten schot gebleven, maar dat wil strafrechtelijk niets zeggen. Bayat geldt in Operatie Propere Handen als een absolute spilfiguur.

Dejans geheime schriftjes

Volgens onze informatie legt het federaal parket momenteel de allerlaatste hand aan de eindvordering, het document waarin alle figuren uit de Belgische voetbalwereld opgelijst staan van wie uit het onderzoek is gebleken dat ze strafbare feiten hebben gepleegd. Althans, volgens de speurders die zich sinds 10 oktober 2018 hebben gebogen over de geheime boekhouding van spijtoptant Dejan Veljkovic. Zijn schriftjes zijn cruciaal gebleken voor het onderzoek.

Daarnaast namen de speurders vele tientallen verhoren af, werden alle gsm’s en laptops van clubbestuurders, trainers, spelers en makelaars uitgeplozen en vergeleken met alle nuttige contracten die ze in de kantoren van de voetbalclubs meenamen. Het resultaat is een immens strafdossier dat een bom legt onder het Belgische voetbal.

Geen zorgeloze kerst

Tegen de jaarwisseling moet de eindvordering aan het strafdossier Propere Handen toegevoegd worden. Dan zal blijken of de stelling van Veljkovic klopt, met name dat “95 procent van alle bestuursleden wiens pad hij kruiste, corrupt is.” De volgende stap is dan een raadkamer, die moet oordelen of er “voldoende bezwaren” tegen ieder van hen is. Een vijftigtal trainers, makelaars, bestuursleden en aanverwanten mag zich in het voorjaar 2022 met grote waarschijnlijkheid verwachten aan een oproepingsbrief voor de rechtbank. En dan vallen de laatste maskers af.

MEER OVER Club Brugge

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL