Enkele van de drijvende krachten achter Artenova, toen nog in de voormalige bibliotheek. 

Enkele van de drijvende krachten achter Artenova, toen nog in de voormalige bibliotheek. © Dirk Vertommen

Ontruiming oude bibliotheek maakt kunstenaars en ondernemers dakloos

Mechelen -

De artiesten, creatievelingen en startende ondernemers van de sociaal-artistieke werkplaats Artenova in Mechelen zijn dakloos. Eind november moesten ze hun stek in de voormalige bibliotheek ontruimen. Ze zijn koortsachtig op zoek naar een nieuwe locatie, maar alle alternatieven vielen tot nog toe in het water. Er is op dit moment geen enkel vooruitzicht.

Sven Van Haezendonck

Twee jaar geleden verhuisde Artenova van de intussen gesloopte meubelzaak in de stationsbuurt naar de voormalige bibliotheek in de Moensstraat. Ook daar moest het collectief recent weg omdat de stad de site verkocht heeft aan een projectontwikkelaar. CAAAP plant er het nieuwe woonproject Portier 51.

LEES OOK: Nieuw woonproject op site oude bibliotheek

De kunstenaars en ondernemers gingen samen met de stad op zoek naar een alternatief. Een eerste locatie die in beeld kwam, is het huidige gebouw van het Speelgoedmuseum. Maar omdat de verhuizing van het museum naar het nieuwe station tot de zomer van 2023 vertraging oploopt, is dat niet langer een optie. “In de winkel van Baby Dump, een andere mogelijke locatie, kwam het vaccinatiecentrum”, zegt Hans Op de Beeck, een van de bestuursleden van de vzw achter Artenova.

LEES OOK: Nieuw Speelgoedmuseum loopt vertraging op en opent pas in zomer 2023

“Wat ik op de gemeenteraad van maart 2019 voorspelde, is helaas waarheid geworden: Artenova staat op straat. Heel wat ontluikend artistiek talent verliest zo niet alleen onderdak, maar ook perspectief”, zegt gemeenteraadslid Dirk Tuypens (PVDA). Hij ijverde er destijds voor om de voormalige bibliotheek niet te verkopen.

“Ik waarschuwde er toen voor dat er allicht niet tot in de eeuwigheid geschikte panden zouden leegstaan. Artenova is een te waardevol initiatief om het een wankele toekomst te geven”, vertelt Tuypens. Al dient zich volgens hem wel een opportuniteit aan. De stad koopt namelijk het oude gasthuis in de Keizerstraat aan.

Als mogelijke locatie valt het oude gasthuis, maar de stad heeft daar andere plannen mee. 

Als mogelijke locatie valt het oude gasthuis, maar de stad heeft daar andere plannen mee. © Dirk Vertommen

“Het oude gasthuis zou inderdaad een mooie locatie kunnen zijn, maar de stad doet daar nog geen uitspraken over”, zegt Hans Op de Beeck. Ondertussen is er geen enkel vooruitzicht en groeit de ongerustheid bij de achterban. “Mensen die hoopten te verhuizen, stonden last minute letterlijk op straat. Anderen zitten thuis, ze werden opgevangen bij Radar of ze zochten een opslagplaats, tot in Gent toe. We zitten allemaal wat verspreid en de energie is wat weg”, legt Op de Beeck uit.

LEES OOK: Mechelen koopt oud gasthuis na jarenlange leegstand opnieuw aan

Liefst van al zouden de kunstenaars en ondernemers natuurlijk opnieuw samenzitten. “Het is nog altijd onze droom om te landen op een permanente plek”, zegt het bestuurslid van Artenova. Over de toekomst hebben vertegenwoordigers woensdag overleg gepleegd met het stadsbestuur. Een definitieve plek vraagt volgens de stad zowel een investering van haar als van Artenova. Er is inhoudelijk en financieel grondig voorbereidend werk voor nodig.

“Het is uiteraard ook onze wens dat we een geschikte locatie vinden, op maat van Artenova. Op die manier kunnen wij een vervolg breien aan het concept en blijvend een fysieke plaats creëren waar starters hun eerste stappen kunnen zetten”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling. “We doen ons uiterste best om het verhaal van Artenova een mooi vervolg te geven”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+).

Artenova hoopt dat een oplossing niet te lang op zich laat wachten. “Bij sommige mensen is er frustratie en anderen zijn zelfs boos, maar wij willen constructief meewerken”, zegt Hans Op de Beeck.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio