Gert Adriaenssens is initiatiefnemer van de brief. Hij staat bij de grot waaruit vroeger het water van de Schijn de stadsvijver in liep. © Dirk Kerstens

Open brief voor herstel waterpeil van vijver Stadspark

Antwerpen -

Vlaams bouwmeester Erik Wieërs, rector van de Universiteit Antwerpen Herman Van Goethem, schrijver Jeroen Olyslaegers en 27 andere professoren, kunstenaars en buurtcomités vragen in een open brief het herstel van de oorspronkelijke waterstand van de vijver in het Stadspark.

LEES OOK: Kunsthistoricus pleit voor vijver Stadspark naar oorspronkelijk ontwerp: “Huurbootjes en zwemzone”

De open brief is een initiatief van kunsthistoricus Gert Adriaenssens. Het is gericht aan het stads- en districtsbestuur van Antwerpen. De aanleiding is onder meer het onderzoek naar hoe gezuiverd Schijn- en/of afvalwater naar het stadscentrum kan worden geleid.

“Deze doorstroming zorgt niet alleen voor een betere waterkwaliteit van de stadsvijver, maar ook voor meer controle over het waterpeil. Dat laatste is van groot belang voor de fauna en flora in en om de vijver”, aldus de ondertekenaars.

De vijver is volgens hen een belangrijk onderdeel van het oorspronkelijke parkconcept. “Om dit uniek stukje erfgoed weer ten volle te kunnen beleven, is een herstel van het vroegere waterpeil cruciaal”, aldus de brief. “Enkel zo komen oevervegetaties weer langs de waterlijn te staan, wordt het eiland in de vijver als broedplaats voor de watervogels hersteld en kan de grot voor het eerst in bijna honderd jaar, weer deel uitmaken van het hydrologisch systeem.”

De ondertekenaars vragen het stads- en districtsbestuur met aandrang deze kans maximaal te benutten. svw

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio