Eddy Beyens en Frans Sermeus met natte tijdschriften in hun volle kelder. 

Eddy Beyens en Frans Sermeus met natte tijdschriften in hun volle kelder. © Filip Spoelders

Lek in waterleiding doet heemkundige kring De Markgraaf luidop naar nieuwe locatie vragen

Hove -

De leden van de heemkundige kring De Markgraaf willen zo snel mogelijk een nieuw lokaal. Een lek in de waterleiding aan het gemeentehuis zette hun archief voor enkele centimeters onder water.

Filip Spoelders

De Markgraaf huist ondertussen al meer dan acht jaar in de kelder van het gemeentehuis van Hove. De heemkundige kring vraagt al langer naar een alternatief. Die vraag klinkt luider dan ooit, nadat het lokaal onder water is komen te staan.

Tien centimeter

“Een lek in de waterleiding die richting het park loopt, zorgde voor ongeveer tien centimeter aan water in onze ruimte. Omdat we in een kelder zitten, hebben we de meeste materialen al op blokken staan. Maar we krijgen zoveel materiaal binnen dat alles nog niet gesorteerd was. Dozen met magazines, boeken en andere papieren die op de grond stonden, zullen we eerst moeten laten drogen om vervolgens na te gaan wat de schade is”, vertellen voorzitter Frans Sermeus en secretaris Eddy Beyens.

Het lek werd ’s morgens ontdekt door de poetsdienst. “Maar wij werden helemaal niet verwittigd. Ik kwam toevallig om drie uur in de namiddag langs en zag een grote put voor de ingang waarin ze de leiding aan het herstellen waren. Het kan toch niet dat we van niets wisten”, reageert Frans boos.

De kring wil meer dan ooit een andere locatie. “Dit was zogezegd een tijdelijke situatie. Maar ondertussen zitten we hier al meer dan acht jaar. Een kelder is trouwens niet de beste omgeving voor een archief. De ruimte is na al die jaren ook veel te klein geworden.”

Nieuwe locatie

Schepen voor Erfgoed, Gerda Lambrecht (N-VA), meldt dat de heemkring wel degelijk een vooruitzicht heeft. “De vereniging weet dat ze naar de kelder van De Markgraaf in het centrum mag verhuizen. Daar zit nu nog het keramiekatelier van onze kunstacademie. We hopen in april van start te gaan met de bouw van een nieuwe gemeentelijke kunstacademie. Wanneer deze kan verhuizen, komt er veel ruimte vrij in De Markgraaf, waar ook de bibliotheek is. Ik kan er geen datum op zetten. Het is niet dat Hove de lokalen zomaar voor het uitkiezen heeft.”

Frans Sermeus bevestigt deze plannen. “Maar dan verhuizen we van een kelder naar een kelder. Dat is niet ideaal voor ons. Trouwens dat kan nog gemakkelijk een paar jaar duren.” De heemkundige kring stelt zelf de pastorij van Hove voor als mogelijk alternatief.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio