Een pop draagt de Shelterjack met het aangeritste onderstuk en Niels showt de rugzak. © jdw

Isolatiebedrijf schenkt daklozen warme overlevingspakken gemaakt van gerecycleerde tenten en slaapzakken

Eppegem, Mechelen -

Niels Vincke (36) en Carl Verheyden (53), bedrijfsleiders van het Zemstse isolatiebedrijf IsoGroup, willen warmte brengen bij diegenen die op de straat moeten overleven. Daarom kochten ze dertig isolerende pakken aan, gemaakt van materialen achtergelaten op festivalterreinen. Deze schenken ze aan het opvangcentrum in Mechelen. Via fundraising hopen ze dit aantal nog op te krikken.

Juliaan Deleebeeck

“Dit is onze invulling van de Warmste Week, waarmee we doelgericht mensen willen helpen die het nu bijzonder moeilijk hebben”, legt Niels uit. “Daar kan je niet ongevoelig voor zijn want iedereen heeft recht op bescherming en waardigheid.”

Voor de realisatie van het idee werkt het bedrijf samen met het Nederlandse Sheltersuit. De oprichter, Bas Timmer, runt een kledinglijn en zag mogelijkheden in recuperatie van tenten, shelters en slaapzakken die op festivals achtergelaten werden, vaak nadat ze slechts één keer gebruikt werden. Met die materialen gaat de Nederlander aan de slag om er warme overlevingspakken van te maken. Een shelterjack is een wind- en waterdichte vest met kap en onderaan een benenzak die kan aangeritst worden en als slaapzak kan dienen. Daar hoort een rugzak bij die eveneens in gerecupereerde materialen uitgevoerd is. De draagriemen zijn overschotten van de fabricage van autogordels. Intussen zijn die activiteiten gespreid over drie vestigingen waarin vluchtelingen en andere overlevers werken en onderdak krijgen.

Sheltersuits voor Mechelen

“Het recyclage-idee , het goede doel en de kansen die het concept aan mensen biedt spreekt mij enorm aan”, zegt Niels. “We vinden dat we het ook in ons land een kans moeten geven en hebben alvast dertig sheltersuits aangekocht. De verspreiding mag enkel via erkende opvangcentra voor daklozen en zo’n centrum heeft Zemst niet. Daarom richten we ons meer op grote steden waar de beddencapaciteit voor daklozen vaak te beperkt is en de scheltersuits een oplossing kunnen zijn voor wie op straat moet slapen.

De dertig pakken gaan naar het opvangcentrum in Mechelen, dat slechts vijftien bedden ter beschikking heeft, terwijl er een vijftigtal daklozen in Mechelen zouden verblijven.

Fundraising

“We willen de hulp nog uitbreiden en geven iedereen de kans dit initiatief te steunen via fundraising. Een scheltersuit kost 300 euro, maar ook kleinere bedragen zijn welkom. De pakken lossen het opvangprobleem niet op, maar ze zijn een voorlopige hulp. Ooit hopen we in de regio een opvanghuis voor daklozen te kunnen bouwen.”

Carl en Niels willen het leven als dakloze ook aan de lijve ervaren en een nacht buiten slapen. Voorlopig houdt corona hen daar van af, maar eens het kan, gaan ze de sheltersuit zelf uit proberen.

Wie hun actie genegen is kan sponsoren via https://sheltersuit.com/nl/fundraisers/isogroup-slaapt-buiten/
Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio