De speeltuin van het Kiel wordt aan het begin van de volgende legislatuur  (2025) aangepakt. 

De speeltuin van het Kiel wordt aan het begin van de volgende legislatuur (2025) aangepakt. ©  Jan Van der Perre

District investeert 400.000 euro in Kielpark

Antwerpen -

Het district Antwerpen gaat volgend jaar het Kielpark onder handen nemen met enkele opfrissingswerken. Zo worden de verlichting en het basketbalveldje vernieuwd. Intussen vraagt PVDA Kiel meer ambitie van stad en district voor het park. “Er is nood aan meer aanbod voor de jeugd”, zegt Sandra Cnops (PVDA).

Jan Stassijns

In het Kielpark staat in 2022 een aantal vernieuwingswerken gepland. Het district heeft een budget van ruim 400.000 euro voorzien, voor onder meer de vernieuwing van het basketbalpleintje, de asfaltpaden, de verlichting en de centrale dreef. En ook de voetbalgoaltjes in het park worden vervangen.

“Ook de heraanleg van de speeltuin staat op de planning, al zal dat pas aan het begin van de volgende legislatuur worden aangepakt”, zegt Tom Van den Borne (Groen), districtsschepen van Parken en Groenvoorziening. “Ik heb onlangs ook overleg gehad met de jongeren van het buurthuis in het park. Zij vragen om bankjes en goaltjes. Dat zijn we nu aan het bekijken, in overleg met de stadsmarinier.”

Toch is er ook kritiek op de manier waarop het district met het park omgaat. PVDA wil dat zowel de stad als het district meer ambitie tonen. De lokale afdeling van de partij heeft de afgelopen weken gesprekken gevoerd met buurtbewoners en parkbezoekers over hoe zij het park ervaren en vooral, wat er beter kan. “Het leverde 150 frisse ideeën op”, zegt Nadine Peeters, PVDA-fractieleider in de Antwerpse districtsraad. “Het park is de enige groene plek in de wijk, maar er wordt amper in geïnvesteerd. We vragen dan ook om van het Kielpark een plek te maken waar iedereen zich thuis voelt”.

De leden van PVDA Kiel, met vooraan Nadine Peeters, PVDA-fractieleider in de Antwerpse districtsraad. Ze gingen maandag rond met hun petitie waarin ze meer ambitie vragen van stad en district voor het Kielpark. 

De leden van PVDA Kiel, met vooraan Nadine Peeters, PVDA-fractieleider in de Antwerpse districtsraad. Ze gingen maandag rond met hun petitie waarin ze meer ambitie vragen van stad en district voor het Kielpark. ©  Jan Van der Perre

En daarvoor ontbreekt het in het Kielpark vooral aan een aanbod voor kinderen en jongeren, zo blijkt uit de bevraging. “Zo kwam het voorstel voor een cricketveld heel vaak naar boven, net als outdoor fitnesstoestellen”, zegt Sandra Cnops van PVDA Kiel. “Er is hier heel wat sportinfrastructuur in het park, maar enkel voor wie in clubverband speelt. De vraag voor meer bankjes, vooral rond de speeltuin hebben we ook veel gehoord, net als betere verlichting en openbare toiletten. Vooral dat laatste is een groot gemis. In de zomer is het hier ongelofelijk druk en vertoeven ook heel veel gezinnen met kinderen in het park. Er zijn wel toiletten in het buurthuis, maar dat is vrijwel nooit open.”

Ook districtsschepen Van den Borne zou graag openbare toiletten zien in het Kielpark. “Maar daarvoor zijn we afhankelijk van het stadsbestuur, dat het voorlopig enkel toelaat in combinatie met een horecazaak. Maar als district willen we er graag plaats voor voorzien.”

In navolging van de bevraging start PVDA nu met een petitie. “Er is nood aan een plan met visie om van het Kielpark de tuin van de buurt te maken”, zegt Nadine Peeters. “Een park om te spelen, te sporten, te genieten en te ontmoeten.”

©  Jan Van der Perre

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio