Yvonne Stienlet van het Alpacalandgoed in Vorst (Laakdal). Ze wil niet dat haar dieren wolvenbiefstuk worden. “Maar wij krijgen geen subsidies om hen te beschermen.” 

Yvonne Stienlet van het Alpacalandgoed in Vorst (Laakdal). Ze wil niet dat haar dieren wolvenbiefstuk worden. “Maar wij krijgen geen subsidies om hen te beschermen.” ©  Joren De Weerdt

“Houd de wolven weg, of geef steun om onze alpaca’s te beschermen”: Alpacalandgoed start petitie om heel Vlaanderen tot wolvengebied uit te roepen

Laakdal -

Yvonne Stienlet van het Alpacalandgoed in Vorst (Laakdal) start een petitie om heel Vlaanderen uit te roepen tot wolvengebied. “Vorige week werd nog een zwervende wolf in Geel gezien. Het Wolf Fencing Team Belgium schat dat het 4.000 euro kost om onze afrastering wolfproof te maken, maar de subsidies stoppen vlakbij, in Meerhout. Absurd en onaanvaardbaar.”

Kristin Matthyssen
Een alpaca. 

Een alpaca. ©  Joren De Weerdt

De Vlaamse overheid geeft voorlopig enkel subsidies in het gebied waar de wolf als gevestigd wordt beschouwd. Dat gaat in de praktijk om een deel van Limburg, maar ook om Geel, Balen, Mol, Meerhout en Dessel. Ook kameelachtigen zoals alpaca’s komen in aanmerking voor de subsidies. “Maar wij dus niet”, zegt Yvonne Stienlet van het Alpacalandgoed in Vorst (Laakdal). “Het wolvengebied stopt een paar kilometers verderop, in Meerhout. Iedereen weet dat hier al zwervende wolven werden gesignaleerd, zoals aan de rotonde van Vorst-Laakdal en in Olmen. Vorige week werd nog een pootafdruk in Geel gevonden.”

LEES OOK. Tweede wolf in provincie: waarnemingen in Zoersel en Zandhoven, sporen in Geel

De pootafdruk die vorige week in Geel werd gevonden. 

De pootafdruk die vorige week in Geel werd gevonden. © Welkom Wolf 

Yvonne contacteerde het Wolf Fencing Team Belgium. “Heel hulpvaardige, vriendelijke mensen die vanuit Antwerpen afgekomen zijn. Zij berekenden dat het ongeveer 4.000 euro zal kosten om ons landgoed van circa drie hectaren wolfwerend te maken. Wij hebben op de meeste plaatsen een Bekaert-afrastering van 1,20 meter hoog. Het Wolf Fencing Team stelde voor om via klemmen op de ijzeren buizen schrikdraad te zetten zodat de wolf een stroompatat krijgt. Daarvoor moeten we dan wel een stroomklok aanschaffen.”

Wolf August. 

Wolf August. ©  ANB

Yvonne Stienlet wil in actie komen om haar alpaca’s, pony’s en geiten te beschermen. “Maar 4.000 euro is heel veel geld. Wij hebben al veel in een goede omheining geïnvesteerd en het idee dat het in de buurgemeente wel gecompenseerd wordt is toch te onnozel voor woorden? Ofwel komt de Vlaamse overheid die wolven hier vangen, want het is hier dan blijkbaar toch geen wolvengebied. Ofwel wordt heel Vlaanderen deel van de zone, waardoor alle (klein)veehouders overheidssteun krijgen om hun dieren te beschermen.”

Radio en licht aan

Yvonne gaat haar petitie via sociale mediakanalen zoals de Alpacaclub Benelux verspreiden. Maar ook via NoWolvesNL. “Ik ben niet tegen wolven, maar ik ben tegen dierenleed. Onze alpaca’s staan momenteel allemaal opgesloten. Die stalling is aan één kant open en alleen afgesloten met wat houten balken. Daar springt een wolf zo doorheen. Ook onze pony’s staan binnen, maar één pony is dampig (een chronische aandoening van de luchtwegen, red.) en mag eigenlijk niet binnen staan. We hebben beslist om hem op de paddock te zetten. Voorlopig met radio en licht aan om de wolf af te schrikken.”

Stienlet gaat voor schrikdraad, net zoals ze al aan de voorzijde van de stallen hebben staan. “Ik vind het niet kunnen dat wij hier allemaal voor moeten opdraaien. Wij wonen toch niet in Canada? De Vlaamse overheid stelt dat het wolvengebied elke drie maanden geëvalueerd zal worden. In de praktijk is het al ruim een jaar onveranderd.”

De alpaca’s van het Alpacalandgoed. 

De alpaca’s van het Alpacalandgoed. ©  Joren De Weerdt

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio