Jacques in de voormalige stal naast het woongedeelte. © Filip Spoelders

Stroyland ontplooit zich als meeting- en eventruimte: “Ziel van de hoeve bewaard tijdens de renovatie”

Hove, Boechout -

Met passie voor erfgoed en natuur stortte Jacques Reynders uit Boechout zich enkele jaren geleden op de renovatie van een hoeve in de Boshoekstraat in Hove. Hij doopte haar om tot Stroyland waar bedrijven ondertussen meetings en vergaderingen houden in een rustige omgeving.

Filip Spoelders

De hoeve is één van de vele gebouwen die de Godshuizen van Antwerpen, de voorloper van het OCMW, rond de stad liet bouwen. De hoeve van Jacques dateert uit de periode 1870. “De mensen uit de dorpen mochten in deze hoeves wonen op voorwaarde dat ze de helft van hun oogst afstonden aan Antwerpen”, vertelt Jacques.

De hoeve werd sinds de bouw gedurende vier generaties bewoond door de familie Moons. “Herman Moons heeft een melkveebedrijf aan de overzijde van de straat. Op een dag kreeg ik telefoon van hem met de melding dat het OCMW van Antwerpen de landbouwgrond, die hij pachtte, aan zijn ouderlijk huis ging verkopen. Niet veel later zou ook de hoeve, waarin zijn 92-jarige vader nog woonde, via een openbare verkoop op de markt komen. Hij vroeg of ik de hoeve en landbouwgrond niet wou kopen.”

De oude hoeve van de familie Moons © Filip Spoelders

Uiteindelijk kocht Jacques het geheel. “De vader van Herman zou hier de rest van zijn leven mogen blijven wonen, maar hij was al ingeschreven om naar een woonzorgcentrum te gaan. Toen hij verhuisde, ben ik samen met mijn vrouw gaan nadenken over de toekomstige invulling.”

Het gebouw afbreken en een nieuwbouw oprichten, zou de makkelijkste weg zijn. Maar Jacques koos een ander pad. “Herman mocht de landbouwgrond blijven pachten zodat de open ruimte bewaard blijft. De hoeve werd gerestaureerd met het behoud van haar ziel. Dit wil zeggen met het gebruik van de oorspronkelijke materialen. Ik kreeg veel ondersteuning en hulp van architect Edith Vermeiren van Erfgoed en Visie en restauratiespecialist Verstraete Vanhecke uit Wilrijk.”

De oorspronkelijke constructie van draagbalken straalt in de evenementenruimte. © Filip Spoelders

In de hoeve met bijhorende stal vallen onder andere de balkenstructuur van de daken, de typische vloertegeltjes en de oorspronkelijke dakpannen meteen op. Zelfs de voederbakken in de voormalige stal naast het woongedeelte komen terug als zitbanken net als de waterpomp die weer werkt. “Uiteraard hebben we hedendaags comfort voorzien met vloerverwarming en nieuwe elektriciteit maar met aandacht voor ecologie. We verwarmen met warmtepomp en de isolatie is op basis van hennep.” Buiten werd de hooiopper of hooimijt zoals die er vroeger stond, weer opgebouwd.

Vergaderen met uitzicht op de velden en de hooimijt. © Filip Spoelders

Bedrijven vinden ondertussen hun weg naar Stroyland. “Dit moet een ruimte zijn om te verbinden en te ontmoeten, in de eerste plaats voor onze familie met de kleinkinderen die buiten kunnen spelen. De kinderen komen hier trouwens om beurt telewerken. Maar het is de perfecte plek voor bedrijven om hun meetings, cursussen, opleidingen en vergaderingen te geven met zicht op de velden. In de stal heb ik een keuken laten installeren zodat er ook gegeten en gedronken kan worden. In de toekomst zal ik zelf geregeld beperkte evenementen organiseren zoals muziekoptredens.”

De faciliteiten van Stroyland zijn te ontdekken op de website.

In de toiletten zijn de hooiruiven voor de paarden nog zichtbaar. © Filip Spoelders

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners