Wie nog geen nieuw jaarke zoete zak heeft van de gemeente zoals deze Pulse kinderen kan er nog eentje in het gemeentehuis halen. 

Wie nog geen nieuw jaarke zoete zak heeft van de gemeente zoals deze Pulse kinderen kan er nog eentje in het gemeentehuis halen. © kma 

Middenstandsvereniging Sint-Antonius roept gemeente op om het dit jaar te verbieden

In meeste dorpen mag nieuwjaarszingen doorgaan, hotspot Zoersel wacht nog af

Zandhoven, Zoersel -

Net als in de aangrenzende gemeenten Vorselaar en Grobbendonk al toegestaan werd, heeft de gemeente Zandhoven nu beslist dat het nieuwjaarszingen onder voorwaarden mag doorgaan. Ook Ranst en Malle willen zonder tegenbericht van de gouverneur het nieuwjaarszingen toestaan. Zoersel – hét mekka van het nieuwjaarke-zoete in onze regio – stelt de beslissing nog even uit. De middenstandsvereniging van Sint-Antonius roept de gemeente Zoersel alvast op om het te verbieden.

Kristin Matthyssen

Er mag dit jaar opnieuw nieuwjaarke-zoete gezongen worden in Zandhoven. Dat heeft de gemeente beslist. Ook Malle en Ranst zien geen bezwaren. Vorig jaar was het door de gouverneur verboden. De zangertjes moeten zich wel aan enkele voorschriften houden.

Zo roept het gemeentebestuur van Zandhoven alle gevers op om zeker een mondmasker te dragen. De zangertjes en ouders moeten de nodige afstand houden van anderen zodat alles veilig kan verlopen.

De gemeente zal geen hotdogs of friet uitdelen dit jaar in de verschillende deelgemeenten. 

De gemeente zal geen hotdogs of friet uitdelen dit jaar in de verschillende deelgemeenten. ©  kma

Drank- en eetstandjes - zowel bij handelaars, verenigingen als bij mensen thuis – zijn niet toegelaten. Normaal deelt bijvoorbeeld de brandweerpost Zandhoven in de kazerne zo’n 35 liter warme chocomelk uit, maar dit jaar mag dat niet. In het gemeentelijk magazine Onze Gemeente steekt een poster die bewoners achter het venster kunnen hangen, zodat zangertjes weten waar ze welkom zijn. In de scholen worden bij de kleinste kleuters nog zingzakjes uitgedeeld. Wie er nog geen heeft, kan gratis een zingzak aan de balie van het gemeentehuis krijgen.

Volkstoeloop op 31 december in Sint-Antonius. 

Volkstoeloop op 31 december in Sint-Antonius. ©  kma

In buurgemeente Zoersel houdt men de boot nog even af. “We hebben de knoop nog niet doorgehakt. Er zijn nog veel bezorgdheden”, reageert burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA). “We willen nog verder afstemmen met buurgemeenten. In Halle en Zoersel zou het nieuwjaarszingen in principe mogelijk kunnen zijn, maar in Sint-Antonius roept het toch nog veiligheidsvragen op. En het is moeilijk om het in de ene deelgemeente wel toe te laten en in de andere niet.”

Het nieuwjaarszingen in Sint-Antonius is nog onzeker. 

Het nieuwjaarszingen in Sint-Antonius is nog onzeker. ©  kma

De afwachtende houding van Zoersel is te begrijpen. In Sint-Antonius trekken op 31 december gemiddeld zo’n 1.400 kinderen de straten op, nog aangevuld met hun ouders. Soms worden er kinderen uit andere dorpen - zelfs uit Borgerhout met de bus - afgezet omdat er in Sint-Antonius veel buit bijeen te zingen valt, vermits de meeste handelaars er gul hun duit in het zakje doen en lekkers uitdelen. Alles is er gecentraliseerd op de as van de Handelslei-Zoerselsteenweg. Christiaan Picard van de middenstandsvereniging van Sint-Antonius roept de gemeente Zoersel op om het nieuwjaarszingen te verbieden. “Wij gaan in elk geval niet opendoen, en ik ken al vier collega-handelaars die ook de deuren zullen sluiten”, zegt de juwelier. “Iedereen weet dat de besmettingen bij de kinderen zitten. Niemand wil buiten gaan staan om iets in het zakje te steken bij 1.400 kinderen of jenevertjes uit te schenken aan ouders. Gezinnen sukkelen van de ene quarantaine in de andere. Wij hebben als middenstandsvereniging onze braderij ook uitgesteld. Het gezond verstand zegt dat nieuwjaarszingen in Sint-Antonius op dit moment te gevaarlijk is. Laat ons anders samen met de gemeente een alternatief zoals paaszingen uitwerken! Dat hebben we al voorgesteld. Als geste hebben wij als middenstandsvereniging onze nieuwjaarsactie uitgebreid van vier naar acht weken waarbij elke week een elektrische step wordt weggegeven. Zodra het nieuwjaarszingen weer veilig kan willen we de zangertjes in Sint-Antonius dubbel in de watten leggen.”

De middenstandsvereniging begrijpt de twijfel bij de gemeente niet. “Er is al twee keer overleg geweest. We hoorden de burgemeester al zeggen om het zingen dan tot de wijken en zijstraten te beperken en niet op de Handelslei en de Kapellei toe te laten”, zegt Picard. “Maar wij vinden het momenteel onverantwoord.”

Nieuwjaarszingen in Pulderbos met de pony. 

Nieuwjaarszingen in Pulderbos met de pony. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio