©  sdl

Een derde minder ongevallen aan spooroverwegen in Antwerpse haven: “Hoopgevend, maar nog altijd te veel”

Antwerpen, Beveren -

Ongevallen aan overwegen blijven een zware tol eisen. In Antwerpen is dit jaar het aantal incidenten evenwel met een derde gedaald tegenover het precoronajaar 2019. Infrabel gaat nu weer een week sensibiliseren, onder meer met een geurverfrisser in de vorm van een Sint-Andrieskruis.

Spooroverwegen blijven een hotspot voor ongevallen, en ruim een derde ervan gebeurt in havengebied. Dit jaar registreerde infrastructuurbeheerder Infrabel al twaalf ongevallen, waarvan acht in de Antwerpse haven. Vanwege het rustigere lockdownjaar 2020 vergelijkt Infrabel liever met 2019, en dan blijkt dat het aantal incidenten in Antwerpen – met 1.000 km spoor in de haven en 207 overwegen – met een derde is gedaald. Slechts bij twee ongevallen was er lichamelijke schade: één zwaar- en één lichtgewonde, telkens aan de Steenlandlaan in Kallo. In Zeebrugge was de tol zwaarder, met een dodelijk slachtoffer.

Op deze overwegen botsten dit jaar treinen met een wegvoertuig. ©  rr

Maar vanwaar de daling in Antwerpen? “Waaraan dat ligt, is moeilijk te zeggen”, zegt woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel. “We vermoeden dat het de combinatie is van doorgedreven sensibiliseren en maatregelen op het terrein, zoals extra belsignalen, borden, en aanduidingen op het asfalt. Dat is hoopgevend, maar er blijven te veel ongelukken en we hopen dat naar nul terug te brengen.”

Sensibilisering en hoge boetes

‘Rood is stoppen!’, is de eenvoudige boodschap die Infrabel wil meegeven. “Een simpele regel. Toch zien we in de statistieken dat meer dan 80% van de ongevallen aan overwegen wordt veroorzaakt door bestuurders die het rode licht negeren.” Een week lang sensibiliseert Infrabel de weggebruikers in de havens. Naast verse koffie en een “veiligheidsbabbel” deelt het ook geurverfrissers uit in de vorm van het Sint-Andrieskruis, de rood-witte kruisen die je voor elke spoorovergang ziet.

“Wie zich niet aan de verkeersregels houdt, speelt niet alleen met zijn of haar leven én dat van anderen. Je riskeert bovendien erg hoge boetes, van 320 tot 4.000 euro”, klinkt het nog. “Daarnaast riskeer je ook een rijverbod voor een periode van 8 dagen tot 5 jaar.”

(cm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bedrijven Antwerpen