Een binnenschip met containers nabij de Rijnkaai in Antwerpen. ©  Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Vlaamse regering plant nieuwe ‘parkeerplek’ voor 25 binnenschepen in Zandvliet

Zandvliet -

In het Schelde-Rijnkanaal nabij Zandvliet, vlak tegen de Nederlandse grens, komt een wachtdok voor 25 binnenschepen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. De sector klaagt al langer het gebrek aan ligplaatsen aan, zeker omdat de binnenvaart de haven moet helpen verduurzamen. Tegen 2030 moet het aandeel van de binnenvaart als transportmiddel in de logistieke keten naar 20%.

“Het vervoer langs de binnenwateren kent de laatste jaren een sterke groei en hierdoor is er ook meer vraag naar wachtplaatsen in en rond het havengebied”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld). “Het nieuwe wachtdok zal namelijk comfortabele wachtplaatsen bieden voor binnenschepen tussen hun vaartrajecten door. Dergelijke investeringen zijn nodig om bedrijven te overtuigen van de troeven van de binnenvaart.”

De werken zijn gepland voor 2022-2023 en kosten 23 miljoen euro. Er is sprake van aanzienlijke grondwerken, waarbij de uitgegraven grond zal worden gebruikt voor nieuwe geluidsbermen langs de vlakbij gelegen A12.

 (cm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge