Yannic Verlinden en Hans Dockx in de serre waar verschillende ateliers zullen doorgaan. © Filip Spoelders

Nieuwe groeiplek voor jongeren die psychisch kwetsbaar zijn in Vremde: “De vonk om hun talenten te herontdekken moet hier ontstaan”

Boechout, Vremde -

In de Boechoutse deelgemeente Vremde ontstaat momenteel een nieuw rustpunt voor jongeren tussen 15 en 23 jaar die psychisch een moeilijke periode doormaken. Bij Vonk in de Sint-Bernardsstraat willen ze werken rond de talenten van de jongeren.

Filip Spoelders

Vonk is ontstaan uit een idee van Yannic Verlinden en Olivier Taveirne. Het koppel kocht enkele jaren geleden een voormalig landbouwbedrijf met veel ruimte. “Onze dochter heeft zelf een zeer moeilijke periode doorgemaakt. Er waren momenten dat ze niet uit de zetel kwam. We zochten hulp maar botsten steeds op wachtlijsten. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Ukja in Antwerpen waar ze goed werd opgevangen door een team met jongeren die in eenzelfde situatie zaten. Toen begonnen we te denken dat er in de buurt ook plaats zou moeten zijn waar jongeren die vastgelopen zijn de ruimte en tijd krijgen om zonder druk weer de juiste weg te vinden”, vertelt Yannic.

Bij Vonk wordt nog hard gewerkt om alles in orde te brengen. © RR

Aangezien Yannic en Olivier na de verhuis over voldoende ruimte beschikten, wilden ze zelf zo’n plek creëren. Door hun eigen ervaringen waren ze in contact gekomen met jeugdwerker Hans Dockx, klinisch orthopedagoog Veerle Mullens en muziektherapeut Wendi Frateur. Zij vormen het team dat de jongeren vanaf april zal opvangen.

“In de huidige maatschappij krijgen jongeren weinig kans om even stil te staan. Er ligt steeds een druk op hen om te presteren en om keuzes te maken. Bij Vonk gaan we samen ontdekken waarin de jongeren goed zijn en waarbij ze zich goed voelen. We focussen niet op de problemen maar op de talenten om hun vonk om door te gaan weer te laten aanslaan”, licht Hans toe.

Houtbewerking en muziek

Een traject zal bestaan uit een groep van maximaal zes jongeren die twee weken naar Vonk komen voor uiteenlopende activiteiten. “We stellen een dagbesteding samen met ateliers rond bijvoorbeeld hout bewerken, keramiek, tuinieren, muziek of wandelen met de ezels. Wanneer een jongere eens niet in staat is om mee te doen, kan hij of zij tot rust komen, nadenken of een boek lezen in één van de zithoekjes. Ons team zal op ieder moment aanspreekbaar zijn maar een praatsessie kan ook tijdens het wieden van de moestuin of tijdens een wandeling. ’s Middags zullen we koken met de jongeren.”

De ateliers zullen zeer uiteenlopende zijn. © RR

De termijn van twee weken is bewust gekozen. “We weten dat mogelijk niet alle problemen na twee weken zijn opgelost. Maar we geven hen de juiste handvatten mee om hun leven weer in eigen handen te nemen. Twee weken wil zeggen dat ze initiatief moeten nemen om verdere stappen te zetten. Uiteraard verloopt dit zonder druk en zijn ze na deze periode altijd welkom”, geven Hans en Yannic mee.

Het team is momenteel op zoek naar partners om de werking te ondersteunen, naar vrijwilligers en naar creatieve personen die naast de basis van ateliers ook andere workshops willen geven.

Belevingswandeling

Een ideaal moment om de werking van Vonk te ontdekken, is zaterdag. Dan organiseert het een belevingswandeling op de site. Wie geïnteresseerd is om mee op pad te gaan, moet zich op voorhand inschrijven. In maart volgt een openingsdag zodat de eerste jongeren in april er terecht kunnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners