Michael Somers (rechts) tijdens het EK veldlopen in Dublin. 

Michael Somers (rechts) tijdens het EK veldlopen in Dublin. © BELGA

VeldlopenEK cross in Dublin ‐ Michael Somers stunt met vijfde plaats

Michael Somers in de wolken met vijfde plaats op EK veldlopen: “Dit is ongelooflijk”

Met zijn vijfde plaats op het EK veldlopen mag Michael Somers vanaf nu met recht en rede claimen dat hij een Europese topper is in het afstandslopen.

Bart Spruijt

Een top vijf op een EK cross, waar de beste mannen van de 1500m tot zelfs marathonlopers elkaar bekampen, dat is straffe koffie. Somers belandt in een illuster lijstje met zeven landgenoten die het hem voordeden: Atelaw Bekele, Mohamed Mourhit, Isaac Kimeli, Tom Van Hooste, Jeroen D’hoedt, Pieter Desmet en Soufiane Bouchikhi, die vijfde werd in 2017. Het drong onmiddellijk bij Somers door dat hij had gestunt tussen de verzamelde Europese top. Zijn reactie voor de camera van Sporza loog er niet om.

“Onbeschrijfelijk, ik ben niet zo emotioneel, maar ik kon mijn tranen niet bedwingen”, bekende Somers. “Dit is ongelooflijk. Ik heb er geen woorden voor. Mij leek een plaats tussen twaalf en tien het hoogst haalbare in dit veld. Ik kwam aansluiten vlak na de top tien en het tempo bleef acceptabel. Bij elk plekje dat ik nog won, dacht ik: dit kan toch niet waar zijn. Op de zware stukken bergop merkte ik dat ik gemakkelijk in mijn ritme kon blijven, terwijl wereldtoppers het moeilijk kregen. Het zorgde voor een heel fijn gevoel. Mooi dat ik nu kan oogsten na al het zware werk dat ik heb geleverd”, aldus de 26-jarige kinesist, die op slechts vier tellen van het brons strandde.

Het EK cross was overigens niet het absolute hoofddoel van de winter voor Somers. Binnenkort wil hij op de 3000m indoor een gooi doen naar een selectie voor het WK indoor.

Voor Somers was atletiek een late roeping. Pas op zijn zeventiende begon hij met afstandslopen na een voetbalcarrière bij KFC Lint. In zijn eerste regionale crossen gaf hij meteen blijk van talent. Onder de hoede van zijn eerste coach Gilles Coeckelberghs ontwikkelde hij zich en begon hij successen te boeken. Enkele jaren later stapte hij over naar de Leuvense trainingsgroep van Rik Didden. In zijn laatste jaar als junior en zijn eerste jaar als belofte miste hij tot zijn grote teleurstelling erg nipt een selectie voor het EK cross. In 2016 was hij er voor het eerst bij op het EK cross voor beloften, waar hij individueel 35ste eindigde. Om er daarna in 2017 (23ste), 2018 (22ste) en 2019 (24ste) bij te zijn bij de seniores. Met een beresterk indoorluik vorige winter bonkte hij aan de deur van de Europese top. De monsterstap die hij vooruit zette de voorbije twee jaar heeft hij deels te danken aan corona.

“Doordat de wedstrijden wegvielen, heb ik een hele lange periode kunnen doortrainen zonder wedstrijdonderbrekingen en volledig kunnen opbouwen zoals het hoorde”, gaf hij al enkele keren als verklaring voor zijn opmerkelijke progressie. “Daarbovenop heb ik het trainingsvolume stelselmatig opgekrikt en ben ik altijd consistent blijven doortrainen. Het recept is consequent trainen en maar enkele keren per jaar echt pieken. Dat heb ik geleerd in de coronaperiode.”

Pieter-Jan Hannes en Nicolaï Saké werden respectievelijk 45ste en 54ste. In het landenklassement werd België vijfde.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio