Jonas steekt met zijn spade een dennenboom uit om thuis als kerstboom te zetten. 

Jonas steekt met zijn spade een dennenboom uit om thuis als kerstboom te zetten. © Hans Otten

Tientallen mensen zagen hun eigen kerstboom: “Zo leren ze de natuur hier kennen”

Herentals -

Het kleinschalige evenement ‘Zaag je eigen kerstboom’ van Natuurpunt Nete & Aa bracht in een halve dag evenveel volk op de been als andere jaren in een heel weekend. “Mensen leren zo ons gebied kennen.”

Hans Otten

“We zoeken een kerstboom van minstens twee meter hoog”, zegt een echtpaar met de zaag in de hand tegen de vrijwilligers van Natuurpunt Nete & Aa. Met de actie ‘Zaag je eigen kerstboom’ gaf die vereniging dit weekend iedereen de kans om een dennenboom naar wens uit het Herentalse natuurgebied Heiberg te halen. De voorwaarde is dat ze de boom zelf omzagen of uitscheppen. Maar om een geschikt exemplaar te vinden, moet het koppel een hele tijd over de Heiberg dwalen. Dennenbomen hebben nu eenmaal een veel meer open vorm dan de spar die we klassiek als kerstboom optuigen.

De jonge natuurliefhebber Nand Liekens en zijn moeder Tinne hebben minder moeite om hun gading te vinden. Ze proppen liefst twee exemplaren in Nands bakfiets. “Vorig jaar waren we er te laat bij en hadden we zelf al een kerstboom gezet. Dit jaar hebben we speciaal op de actie gewacht. We vinden het een mooi idee. Niet alleen hebben we nu weer een echte dennenboom in huis, we helpen er tegelijkertijd het beheer van het natuurgebied mee. Twee vliegen in één klap”, zeggen Tinne en Nand.

Nand Liekens en zijn moeder Tinne hebben net twee exemplaren in Nands bakfiets gestouwd.

Nand Liekens en zijn moeder Tinne hebben net twee exemplaren in Nands bakfiets gestouwd. © Hans Otten

Win-win-win

“Eigenlijk is het zelfs een win-win-winsituatie”, zegt Herman Puls van Natuurpunt Nete & Aa. “Die dennenbomen schieten spontaan op de heide op, terwijl het voor veel planten- en diersoorten van belang is dat het gebied open blijft. Met de bomen die er nu staan, komen we nog wel enkele jaren toe om Kerstmis te vieren. Maar het is ook een pluspunt dat we met de actie mensen naar de Heiberg halen die er voordien nooit geweest zijn. Zo leren ze de natuur hier kennen en de inspanningen die we doen om ze goed te beheren.”

Een derde win is te vinden in het feit dat bezoekers in feite gratis een boom mogen af- of uitdoen. Van hen wordt een vrije gift gevraagd. “In Landschap De Liereman (in Oud-Turnhout, red.) doet Natuurpunt een gelijkaardige actie, maar daar vragen onze collega’s gewoon 5 euro voor een kerstboom. Nee, we hebben nog geen profiteurs gezien die helemaal geen geld geven. Integendeel, door een vrije gift te vragen, krijgen we veel meer dan er een vaste prijs op te plakken. Al dat geld stoppen we weer in het beheer van de Heiberg.”

Ook voor de volgende jaren staan er nog genoeg ‘kerstbomen’ op de Heiberg in Herentals.

Ook voor de volgende jaren staan er nog genoeg ‘kerstbomen’ op de Heiberg in Herentals. © Hans Otten

Enorme joekel

De zonovergoten zaterdag lokte in de voormiddag al evenveel bomenjagers als bij vorige edities in een heel weekend. “Bij de start om 9u stonden hier al verschillende mensen te wachten”, zegt voorzitter Dirk Wouters. “Waarschijnlijk wilden ze zeker zijn dat ze de mooiste exemplaren in handen kregen. Er waren zelfs mensen die een joekel van een boom hadden omgezaagd (toont met de handen een cirkel met doorsnede van 10 centimeter, red.). Volgens hen hadden ze daar plaats voor op hun grote zolder.”

Ook Herentalsenaar Jonas is tevreden met zijn buit. “We hebben toch twee mooie kerstbomen gevonden, eentje voor in de woonkamer en een kleinere voor op de kamer van een van de dochters. Zo is iedereen tevreden.”

MEER OVER Natuur Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio