©  BELGA

Belgische ploeg verovert op EK veldlopen in Dublin brons op Mixed Relay

De Belgische ploeg heeft zondag brons veroverd op de Mixed Relay bij het EK veldlopen in Dublin. België won nooit eerder een medaille in die gemengde discipline. Het goud was voor Groot-Brittannië, zilver voor Frankrijk.

BelgaBron: BELGA

Elise Vanderelst was startloopster. Het idee was om zo meteen helemaal voorin in de koers mee te spelen, maar de Europese indoorkampioene op de 1.500 meter kon de verwachtingen niet inlossen en gaf het lintje pas als vijfde door aan Ruben Verheyden. Die laatste, de Europese beloftekampioen op de 1.500 meter, compenseerde een en ander en gaf het lintje na een dijk van een wedstrijd als vierde door. En wat dan gezegd van Vanessa Scaunet. Zij gold op papier als de zwakste schakel van de Belgische ploeg, maar ze overtrof zichzelf en stuurde slotloper Stijn Baeten verrassend als tweede het veld in.

Baeten bleef ijzig kalm en verspilde geen onnodige krachten alvorens de laatste rechte lijn in te duiken. Zijn sprint is altijd een wapen, en dat bleek ook nu weer. De Britten waren al gaan vliegen en de Fransen waren nipt te sterk, maar hij hield de Ieren af voor brons.

 

 ©  BELGA

Slotloper Stijn Baeten na brons in Mixed Relay: “Het was een thriller”

Stijn Baeten bracht zondag als slotloper de bronzen medaille binnen voor de Belgische Mixed Relay op het EK veldlopen in Dublin. “Het was een thriller”, zij hij na afloop.

“Het was één en al lawaai”, aldus Baeten. “Ik liep de hele wedstrijd samen met de Ier in de strijd voor brons, en het thuispubliek schreeuwde zich helemaal schor. Dat was fenomenaal. Er stond heel veel wind, en dus heb ik mij achter hem gezet. Ik wist dat de wind in de laatste rechte lijn vol op kop stond, ik heb dus gewacht tot 150 meter van het einde om erover te gaan. Het was wel een thriller. Als vierde lopen is leuk omdat je het kunt binnen brengen voor de ploeg, maar je kan het ook verpesten.”

Ruben Verheyden deed het eveneens goed. Hij rukte als tweede loper op van stek vijf naar vier. “We wisten dat top vijf moest lukken, en dat een medaille mogelijk was als iedereen zichzelf overtrof”, zei hij na afloop. “Als je eenmaal in die strijd voor de medailles zit, gaat iedereen een stapje verder dan gebruikelijk. Na elke rond nam de spanning toe. Ik voelde me supergoed en het was plezant, omdat ik sterk kon eindigen. In het begin was het mentaal even zwaar omdat iedereen me voorbijvloog, maar ik wist dat ik op de klim nog overschot zou hebben, en mensen kon inhalen. Ik heb de ploeg in een mooie positie kunnen afzetten en dat voelt goed. Na de finish moesten de vrijwilligers mij wel van de grond oprapen, want ik was compleet dood en kon niet meer op mijn benen staan.”

 

 ©  BELGA

Noah Konteh is beste Belgische junior met achttiende plaats

Noah Konteh is zondag als achttiende gefinisht bij de jongens U20 op het EK veldlopen in Dublin. De andere Belgen presteerden teleurstellend, waardoor onze landgenoten in het landenklassement pas elfde waren. Bij de U20 meisjes was Annelies Nijsen 36ste.

De Europese titel ging naar de Deen Axel Vang Christensen. Hij haalde het voor de Noor Abullahi Dahir Rabi en een tweede Deen, Joel Ibler Lilleso. Konteh opteerde voor een voorzichtige start en passeerde na één van de vier rondes pas als 35ste. Daarna rukte hij heel fel op. Hij had zijn wedstrijd duidelijk uitstekend ingedeeld. De andere landgenoten volgden pas veel verder. Mathis Lievens was 48ste, Wout Louagie 79ste en Kobe Van Rie 90ste.

De doelstelling van de Belgische juniorenploeg was om bij de eerste zes te eindigen in het landenklassement, maar dat is met een elfde plaats niet gelukt. Het goud ging naar de Britten, voor de Ieren en de Israëli’s. 

Bij de meisjes deelde Nijssen haar wedstrijd net als Konteh goed in. Ze passeerde eerst als 46ste, vervolgens als 44ste om te finishen als 36ste. De winst was voor de Britse Megan Keith, voor de Noorse Ingeborg Ostgard en de Duitse Emma Heckel.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio