© ATV

Nieuwe burgemeester Bart Van Couwenberghe mag Hove meteen door een feestjaar loodsen

Hove -

De Hovenaren mogen zich opmaken voor de komst van een nieuwe burgemeester. Bart Van Couwenberghe (N-VA) legde de eed af bij provinciegouverneur Cathy Berx om op 1 januari van start te gaan.

Filip Spoelders

Van Couwenberghe is geen onbekende voor de inwoners. De afgelopen negen jaar was hij schepen onder burgemeester Koen Volckaerts. “Ik ben enthousiast om na negen jaar een stapje verder te zetten. In 2012 werd me gevraagd om op de lijst van N-VA te staan omdat ik tijdens mijn jeugdjaren actief was bij een partij. Ik werd meteen tot schepen verkozen. Toen ik in 2018 opnieuw werd verkozen, vroegen mijn partij en ook inwoners of ik het niet zag zitten om burgemeester te worden. Aangezien dit mogelijk was tijdens deze legislatuur ga ik dit nu doen”, overloopt Van Couwenberghe zijn politieke loopbaan.

Van Couwenberghe legde de eed af bij gouverneur Berx.

Van Couwenberghe legde de eed af bij gouverneur Berx. © Joris Herregods

Ondanks zijn ervaringen als schepen zal hij toch aan zijn agenda moeten sleutelen. “Ik heb een reclamebedrijf. Ik combineerde deze job met mijn schepenambt maar zal mijn tijdsindeling serieus moeten aanpassen. Dit zal zeker lukken. De afgelopen jaren was ik geregeld waarnemend burgemeester. Ik ben deze maand trouwens mijn planning al aan het afstemmen op mijn burgemeesterschap.”

Voor 2022 stelt hij al enkele doelen. “We vatten een participatietraject voor onze burgers aan om een haalbaar klimaatplan voor Hove op te maken. We werken aan een bomenplan en volgend jaar wens ik met het schepencollege de eerste steen van de nieuwe gemeentelijke kunstacademie te leggen. Ook moeten we werk maken van de vernieuwing van de jeugdlokalen”

De juiste documenten zijn ondertussen ondertekend.

De juiste documenten zijn ondertussen ondertekend. © Joris Herregods

In 2022 viert Hove zijn 750ste verjaardag. “Het is mooi meegenomen om burgemeester te worden in een feestjaar. Maar dit is een feest voor alle Hovenaren. Ik hoop dat corona tegen het voorjaar opnieuw onder controle is zodat we ons feestprogramma mogen afwerken.”

Van Couwenberghe behoudt zijn schepenbevoegdheden van Natuur en Digitalisering. “Ik ben altijd al een natuurliefhebber geweest. Als milieuschepen is die interesse alleen maar toegenomen met onder andere de aanleg van landschapspark Frijthout.”

De opvolger van de nieuwe burgemeester als schepen is trouwens ook geen onbekende. Op de gemeenteraad van 14 december wordt uittredend burgemeester Koen Volckaerts voorgedragen als nieuwe schepen.

De eedaflegging werd beklonken met een vuistje.

De eedaflegging werd beklonken met een vuistje. © Joris Herregods

Vastgoed

Jobs in de regio