Nadia Naveau stelt tentoon in de Warande. 

Nadia Naveau stelt tentoon in de Warande. ©  Bert De Deken

Kunstenares krijgt solotentoonstelling in cultuurhuis de Warande: Nadia Naveau navigeert tussen klassiek en clownesk

Turnhout -

“Alweer een vrouw die een solotentoonstelling krijgt in de Warande?” Glenn Geerinckx, verantwoordelijk voor de tentoonstelling in het provinciaal cultuurhuis, grinnikt achter zijn mondmasker. “Ik ben heel blij met al die vrouwen”, zegt hij.

Guy Van Nieuwenhuysen

In de expozaal van cultuurhuis de Warande wordt de laatste hand gelegd aan een zeer opvallende tentoonstelling. Bringer Together biedt een overzicht van het werk dat Nadia Naveau vijftien jaar lang heeft gemaakt.

Nadia Naveau (46) is geboren in Brugge en woont en werkt in Antwerpen of in Saint-Bonnet Tronçais in Frankrijk, maar er is zelfs een kleine link met de Kempen. “We zijn vaak verhuisd vanwege het werk van mijn vader. Hij werkte bij het SCK, dus ik heb een deel van mijn jeugd in Dessel en Mol doorgebracht.”

 

 ©  Bert De Deken

“We volgen Nadia Naveau al een hele tijd”, zegt Glenn Geerinckx. “Haar eigenzinnige sculpturen waren al eerder te zien op groepstentoonstelling in de Warande. We spelen al drie jaar met het idee om haar hier een solotentoonstelling te gunnen. Door een samenloop van omstandigheden lukt dat pas nu.”

Overzichtstentoonstelling

Dat is wel het goede moment, vindt Nadia Naveau. “In februari verschijnt mijn monografie. Voor dat boek heb ik het voorbije jaar een wandeling door mijn oeuvre gemaakt. Ik vind het mooi om die wandeling ook eens in de Warande te doen. Wat hier staat, zijn kunstwerken van de voorbije vijftien jaar, aangevuld met nieuw werk.”

 

 ©  Bert De Deken

De werken zijn niet chronologisch opgesteld, maar geven wel een mooi overzicht van wat Nadia Naveau maakt, en dat is zeker indrukwekkend. “We hebben werken uit privécollecties gehaald, maar ook uit het depot van het MHKA en uit de collectie van de Vlaamse Gemeenschap”, legt Glenn Geerinckx uit. “In het begin van de tentoonstelling tonen we een twintig minuten lange Canvasreportage die ons het werkproces van de kunstenaar toont. Nadia Naveau maakt als het ware driedimensionale collages. Een beeld dat is geïnspireerd op een middeleeuwse graftombe wordt dan gecombineerd met de hand van stripfiguur Goofy. Het zijn vaak grote werken. Opvallend is de grote variatie aan materialen waarmee Nadia werkt, van plastic over marmer tot brons. De zaal is ingedeeld in diverse kamers, die telkens een ander aspect van het oeuvre van Nadia Naveau tonen.”

Diverse activiteiten

De tentoonstelling Bringer Together loopt tot 3 april. “We starten met een slow opening, zaterdag van 14 tot 22u. Dan is er nooit te veel volk tegelijk op de tentoonstelling”, zegt Glenn Geerinckx. “We plannen rondleidingen in de expozaal, ook virtueel. We organiseren een kunstkamp voor kinderen en geven rondleidingen op maat. Dat gebeurt elke zondag. Gidsen nemen de bezoekers dan mee naar een bepaald werk. Houd de website van de Warande in de gaten.”

In de gang die leidt naar de expozaal hangt werk van een andere kunstenaar. “Het zijn houtskooltekeningen van William Fort. Deze uitgeweken Kempenaar is een jong aanstormend talent dat we de kans bieden om als gangmaker te worden tentoongesteld. Wie naar de expo van Nadia Naveau komt, kan hier niet naast kijken.”

De expozaal van de Warande is open van woensdag tot zondag, telkens van 10 tot 17u. De toegang is gratis.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio