Hoofdverdachte in het dossier is Younes El B., het broertje van vermeend drugsbaron Othman. 

Hoofdverdachte in het dossier is Younes El B., het broertje van vermeend drugsbaron Othman. © rr

Sky-dossiers dreigen procedureslag te worden: “Dossier hangt met haken en ogen aaneen”

Antwerpen -

Het lijkt erop dat de dossiers die voortkomen uit de kraak van berichtendienst Sky ECC een procedureslag gaan worden. Een eerste zaak werd vrijdag al uitgesteld omdat advocaten verschillende vragen opwierpen.

Het dossier dat vrijdag voor de correctionele rechtbank stond draait rond Younes El B., alias El Magico. De jongere broer van de vermeende drugsbaron Othman El B. moest samen met Zouhair L. uit Sint-Niklaas en met een Mechelse (ex-)werkneemster van een rederij voor de rechter verschijnen voor de invoer van cocaïne.  

Het zou een van de eerste dossiers worden waarin berichten van de gekraakte chatdienst Sky ECC gebruikt zouden worden als bewijs. Vrijdag werd de zaak echter uitgesteld omdat de verschillende advocaten procedureel een hoop opmerkingen hadden. De onderschepte berichten die als bewijs aangehaald zijn uit het zogenaamde ‘moederdossier’ – genaamd Limit – van het federaal parket.

In de aanloop naar de zitting had advocaat Kris Luyckx voor Zouhair L. al gevraagd om stukken uit dat federale dossier toe te voegen aan het Antwerpse. Dat gebeurde nog niet omdat de federale magistraat ziek was. Het Antwerps parket engageerde zich vrijdag om de stukken tegen kerst neer te leggen.

“We moeten dat moederdossier kunnen lezen, dat volledige dossier is nodig om ons te kunnen verdedigen”, zei mr. Luyckx.

Kris Luyckx. 

Kris Luyckx. © BELGA

“Infiltratie moet gecontroleerd worden”

Zijn confrater, mr. Frank Scheerlinck, ging nog een stapje verder. De advocaat van Younes El B. wil dat het dossier naar de kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) gestuurd wordt voor een controle van de bijzondere opsporingsmethoden. Pas daarna kan het volgens Scheerlinck behandeld worden door de correctionele rechtbank.

Frank Scheerlinck. 

Frank Scheerlinck. © Jan Van der Perre

“De beschikkingen van de Franse onderzoeksrechter komen er deels op basis van onderzoek door de Belgische politie die een telefoon met Sky ECC heeft aangekocht”, legt Scheerlinck uit. “Als we lezen hoe dat gebeurd is, namelijk anoniem in een achterafzaaltje van een café, dan gaat het om infiltratie. Die moet gecontroleerd worden door de KI. Nu hangt het dossier met haken en ogen aaneen.”

Volgens advocaat Sam Vlaminck is dat het probleem bij verschillende dossiers die uit de kraak van Sky ECC komen. “De verdediging wordt hier monddood gemaakt. Het is alsof het Openbaar Ministerie ons vraagt om in de ring te komen boksen, terwijl wij geblinddoekt zijn met onze handen op de rug gebonden. Men selecteert uit de bulk aan data in het moederdossier enkele deeltjes. Zonder inzage in de totale bulk kunnen wij ons niet verdedigen. We krijgen hier telkens dossiers die niet in staat zijn om behandeld te worden.”

De rechtbank besliste de zaak uit te stellen naar 6 januari, tegen dan zou het parket al wat stukken uit het moederdossier kunnen neerleggen of kunnen motiveren waarom het die niet wil neerleggen.

Sam Vlaminck. 

Sam Vlaminck. © Nattida-Jayne Kanyachalao

  (sare)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio