Nina Lauwaert 

Nina Lauwaert ©  BELGA

Atletes Nina Lauwaert en Lisa Rooms na gewonnen zaak tegen atletiekbond: “Dit verhaal gaat over alle vrouwelijke atletes, vandaag en in de toekomst”

Nina Lauwaert (33) en Lisa Rooms (25) mogen dan toch naar het EK veldlopen in Dublin, tenminste als het van de rechtbank van eerste aanleg afhangt. Die verplicht de Belgische atletiekbond om de twee mee te nemen naar Ierland. Of het praktisch lukt om de atletes aan de start te krijgen, moet nog blijken, maar ze reageren alvast tevreden. “Het allerbelangrijkste is de symboliek”, klinkt het.

Milan Augustijns

Als het niet via de gebruikelijke weg kan, dan maar via de rechtbank. Zo oordeelden atletes Nina Lauwaert en Lisa Rooms nadat Belgian Athletics besliste om geen enkele vrouw te selecteren voor het EK veldlopen van aanstaande zondag in Dublin. De rechtbank van eerste aanleg gaf de twee gelijk. Ze moeten verplicht worden opgenomen in de Belgische EK-selectie. “Ik ben heel blij met de uitspraak, en dat is nog een understatement”, zegt Lauwaert, de winnares van de selectiecross in Roeselare twee weken geleden.

Of het praktisch nog lukt om zondag aan de start te verschijnen, is voor Lauwaert niet het voornaamste. “Natuurlijk hoop ik dat ik nog naar het EK kan. Ik maak me vertrekkensklaar, maar het allerbelangrijkste is de symboliek”, zegt ze. “Dit verhaal is groter dan Lisa Rooms en ik. Het gaat over alle vrouwelijke atletes, vandaag en in de toekomst. Ik hoop echt dat er dingen veranderen. De selectiecriteria zijn al jarenlang een punt van discussie en zorgen elk jaar voor commotie. De criteria moeten veel duidelijker, zodat er geen glazen bollen meer aan te pas moeten komen om ze te interpreteren. Er moet iets veranderen. Het moet eerlijker en transparanter.”

Lisa Rooms 

Lisa Rooms ©  Bart Vandenbroucke / VDB

Door een rechtszaak op te starten tegen Belgian Athletics, namen de twee atletes een risico. Ze riskeren om de atletiekbond, die ze in de toekomst nog nodig zullen hebben, tegen zich in het harnas te jagen. “Maar bij dat risico heb ik eigenlijk niet te veel stilgestaan”, aldus Lauwaert. “Tuchtmaatregelen tegen mij lijken me alvast niet op hun plaats. En als dit toch betekent dat ik nooit meer geselecteerd word, maar wel iets betekend heb voor de vrouwenatletiek, dan verkies ik dat.”

“Trainen alsof ik EK loop”

Lisa Rooms, nummer twee op de selectiecross in Roeselare, treedt Lauwaert bij. “Deze uitspraak is topnieuws”, zegt ze. “Het voornaamste is dat er iets verandert in functie van de toekomst. Wij willen duidelijke criteria voor iedereen, zodat er een einde komt aan die jaren vol frustraties. We hebben geprobeerd om met de atletiekbond in dialoog te gaan, maar daar kwam geen enkele reactie op. Dan is het aan de atleten om de touwtjes in handen te nemen. Alleen zo zal er iets veranderen.“

Als het lukt zondag in Dublin nog aan de start te verschijnen, zal het na zowat de meest hectische voorbereiding aller tijden zijn. “In samenspraak met mijn trainer heb ik besloten om te trainen alsof ik zondag het EK loop. Alle trainingen heb ik dan ook zonder pardon afgewerkt”, zegt Rooms. “Als het nog zou lukken om te kunnen deelnemen, ga ik er extra hard van genieten.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio