Het origineel kruis uit 1922 van de begraafplaats van Oelegem, dat in het gemeentemagazijn ligt. ©  Myncke

“Christus met betonrot is groot probleem”

Oelegem, Pulderbos -

Inwoners van Oelegem willen dat het monumentaal betonnen kruis dat de gemeente Ranst in augustus om veiligheidsredenen van de begraafplaats verwijderde, weer terugkeert. Ze vinden het bruin houten kruis dat de gemeente er ter vervanging zette minder mooi. “Het viel niet meer te repareren”, reageert burgemeester Johan De Ryck (N-VA), die wel toestemming wil geven aan handige inwoners om het zelf te proberen. In buurgemeente Zandhoven beamen ze dat een Christuskruis met betonrot zeer moeilijk te herstellen valt.

Kristin Matthyssen

Het metershoog wit kruis werd er geplaatst in 1922 bij de opening van de begraafplaats van Oelegem. Volgend jaar viert het dus zijn eeuwfeest. Nadat een werkman had opgemerkt dat er grote barsten waren aan de sokkel, verwijderde de gemeente afgelopen zomer het kruis om veiligheidsredenen. Het risico bestond zelfs dat het met de wind zou omvallen. Onder meer Marie-Noëlle Myncke, die in april van dit jaar haar zoontje Michaël verloor, drukte haar hoop uit dat het zou terugkeren, omdat het kruis vlak bij zijn engelengrafje een emotionele betekenis voor haar had.

Het origineel kruis.  ©  Myncke

Het nieuw kruis, dat op een andere plaats staat op de begraafplaats, helemaal achteraan. ©  kma

Keltisch kruis

De gemeente heeft nu echter een nieuw houten kruis gezet, achteraan tegen de leilindes, niet meer centraal op het ronde pleintje op het kerkhof. Qua vormgeving lijkt het op het origineel, want het gaat ook om een Keltisch kruis met een cirkel rond het snijvlak van kruispaal en kruisbalk, een samenvoeging van het christelijk kruis met een heidens zonnewiel. Toch vindt het geen genade in de ogen van de inwoners. Karsten uit Oelegem wil zelf met eigen ogen gaan kijken of het kruis écht niet meer te restaureren valt zoals de gemeente beweert.

“Ik heb met onze diensten overlegd en als iemand zelf een poging wil wagen, mag hij of zij dat doen”, zegt burgemeester Johan De Ryck (N-VA). “Het kruis ligt in ons magazijn en dus nog niet op een container. Dat laatste wou ik zelf niet omwille van de Christus die er nog aanhangt. Onze technische dienst heeft het kruis bekeken en geoordeeld dat ze dit niet meer kan herstellen. Maar als een inwoner dat wel kan, gaan we hem niet tegenhouden. Het is serieus aangetast door betonrot. Misschien hadden we het houten kruis ook wit moeten schilderen of kunnen we er nog een Christus aanhangen?”

Karsten wil in elk geval eens gaan zien. “Wie weet is de Jezusfiguur nog te redden? Het kapelletje in de Losstraat was volgens de gemeente eerst ook niet te redden, maar nadien konden we het toch laten verplaatsen. Misschien kunnen de specialisten van heemkring De Brakken er nog iets mee? Het is zonde dat het aan de vooravond van zijn honderdste verjaardag verdwijnt.”

Het oud kruis in Pulderbos. ©  kma

Het kruis in Pulderbos voor de restauratie. ©  kma

Dat een Christuskruis met betonrot moeilijk restaureerbaar is, maakte buurgemeente Zandhoven in 2014 mee. Het zogenaamd Wit Kruis uit circa 1934 op een zessprong in Blommerschot op de kruising van Pulderbos-Malle en Zoersel verkeerde in 2014 in dermate slechte toestand dat Christus zijn rechterarm quasi kwijt was. Een schande in een christelijke CD&V-gemeente als Zandhoven, foeterde Paul Stulens (Vlaams Belang) toen, maar CD&V had op dat moment zelf ook al een oplapbeurt ingepland. Zonder subsidies, want het is geen beschermd monument.

Het boskruis van Pulderbos daterend uit de jaren dertig van vorige eeuw op een oude ansichtkaart.  ©  rr

De Poolse Jezus in 2014 vlak na de vervanging. ©  kma

Het kruis met de Poolse Christus in Pulderbos is intussen al groen uitgeslagen. ©  kma

Het wit kruis in Pulderbos met de Poolse Christus. De sokkel en het hek errond restaureerde de gemeente zelf. ©  kma

“De bakstenen sokkel hebben we zelf hersteld”, herinnert schepen van Openbare Werken Rudy Willems (CD&V) zich. “Maar de toestand van Jezus vormde een probleem. Zijn hele rechterzijde was gebarsten. Via Gilbert Hellemans uit Massenhoven die goede contacten heeft met beeldenmakers in het nog zeer katholieke Polen konden we toen een passende lijdende Christus uit Polen laten overkomen.”

De bakstenen sokkel hersteld de gemeente zelf. ©  kma

In Pulderbos komt Jezus sinds 2014 dus niet meer uit Nazareth maar uit Polen. Misschien kan Oelegem ook een Poolse Jezus laten overbrengen voor het houten kerkhofkruis.

Het houten kruis op de begraafplaats van Oelegem. © kma 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners