Het bestuur van Mecina met rechts vooraan (zittend) de overleden René Van Vaerenbergh. 

Het bestuur van Mecina met rechts vooraan (zittend) de overleden René Van Vaerenbergh. © Filmclub Mecina

Oud-voorzitter van Mecina Réne Van Vaerenbergh (79) overleden

Mechelen -

In Mechelen is René Van Vaerenbergh, oud-voorzitter van de Mechelse Ciné- en Videoclub (Mecina), overleden. De Battelaar is 79 geworden. Hij overleed na een korte ziekte in het Sint-Maartenziekenhuis.

Leo De Nijn

René Van Vaerenbergh was de ouderdomsdeken van Mecina. “Hij is veel te vroeg van ons heen gegaan”, zegt huidig Mecina-voorzitter Guido De Coninck. “In de periode dat de zestigste verjaardag van Mecina in het vooruitzicht kwam en ook tijdens de laatste Hanswijkcavalcade heb ik met René vele uren doorgebracht. Samen met Lieve Roels trokken we op pad om Mechelen in beeld te brengen voor de film Een stad om van te houden. Tijdens de cavalcade was René de cameraman met dienst op de IJzerenleen”, reageert De Coninck op het overwacht overlijden.

René is in 1997 lid geworden van de Mechelse filmclub. Van 2010 tot 2013 nam hij het voorzitterschap over van Oscar Muyldermans.

Internationale filmprijzen

Bij Mecina werd René omschreven als een rustige, vriendelijke en behulpzame man. Maar hij is ook een bijzonder goede cineast geweest. “Niet alleen heeft hij meegewerkt aan de erfgoedfilms van de club over onder meer Stad in Vrouwenhanden, de Hanswijkcavalcade, 400 jaar Rechtspraak in Mechelen, om slechts de voornaamste te noemen, ook internationaal heeft René een pak prijzen gewonnen”, geeft de voorzitter nog mee.

Zo won hij in november 2009 een ‘special award’ op het Guernsey Lily International Film Festival voor de reisfilm Tamil Nadu, Man and Regligion, waarmee hij het dagelijks leven in beeld bracht van de bewoners in een Indiase provincie. Zijn film Leven na de oorlog werd eveneens in de States gelauwerd.

Mecina steekt de koppen bij elkaar voor een hommage in februari 2022 aan hun overleden oud-voorzitter, van wie ze de voorbije dagen afscheid hebben genomen.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio