De ouders hingen ook protestborden op aan het schooltje zelf. 

De ouders hingen ook protestborden op aan het schooltje zelf. © RR

Al meer dan 250 handtekeningen tegen verhuis kleuterschool naar voormalige kerk in Parkwijk

Turnhout -

“Zet mee je schoen voor een stadsparkschool in het groen.” Met die online petitie protesteren de ouders van de kleuters van het schooltje in het Turnhoutse stadspark tegen een verhuis naar de voormalige kerk in de Parkwijk.

Wouter Adriaensen

Een nieuwe sporthal van 12 miljoen euro in het stadspark is, samen met het Pioniersgebouw achter het station, de grootste investering van het stadsbestuur tijdens deze legislatuur. Het vijftig jaar oude gebouw langs de Steenweg op Zevendonk was te klein geworden.

Na onderzoek van twaalf potentiële locaties werd de westzijde van het stadspark gekozen. Dat is in de buurt van andere sportinfrastructuur zoals het voetbalstadion en het korfbalveld, van drie parkings en van Campos. Enkele containerklassen van die stedelijke middelbare school worden vervangen door acht klaslokalen in de nieuwe sportzaal.

Natuur en kleinschaligheid

Maar aan de westzijde van het stadspark bevinden zich nu nog, midden in het groen, de stedelijke groendienst en de stedelijke kleuterschool. “We zijn helemaal niet tegen de bouw van de nieuwe sporthal”, verduidelijkt mama Gitte Verheijen. “We begrijpen zelfs dat het oude gebouw van de kleuterschool vernieuwd moet worden. Maar we vinden het jammer dat er niet naar alternatieven gekeken is.”

De kleuterschool zou over twee jaar verhuizen naar de voormalige kerk in de Parkwijk. “Daarmee haal je de school uit de natuur. Bovendien verliezen we de kleinschaligheid. In de Parkwijk komen er kleuterklasjes bij. De natuur en de kleinschaligheid zijn net twee redenen waarom veel ouders voor het kleuterschooltje in het stadspark kiezen.”

Niet per se in het stadspark

Schepen van Onderwijs Marc Boogers (Groen) zei eerder dat er 1,5 miljoen euro geïnvesteerd wordt om de voormalige kerk om te vormen tot een hedendaags schoolgebouw. Er komen onder meer vier klaslokalen, een refter en een lerarenkamer. Ook de buitenaanleg van de school met een fietsenstalling en een groene speelplaats staat op de planning. “Vlak bij de kerk is er een parking die bijna altijd vol staat”, reageert Gitte Verheijen. “Maar nu zitten onze kinderen vrij in het park, zonder omheiningen. Dat is toch niet hetzelfde als naar het stadspark kunnen wandelen.”

De ouders stelden zelf al enkele alternatieve locaties voor. “Dat hoeft zelfs niet per se in het stadspark. We dachten bijvoorbeeld ook aan de Heizijdse Velden (ten noorden van de stad, red.). Hopelijk wordt er naar die alternatieven gekeken.” De ouders hingen protestborden op tegenover de kleuterschool en startten een online petitie. Die werd ondertussen al meer dan tweehonderdvijftig keer getekend.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio