De laatstejaarsstudenten lerarenopleiding van Thomas More in Turnhout staken in Luik een dagje de handen uit de mouwen voor de slachtoffers van de overstromingen. © RR

Toekomstige leraren steken handen uit de mouwen voor slachtoffers overstromingen: “Mooi alternatief voor afgelaste meerdaagse”

Turnhout -

De laatstejaarsstudenten lerarenopleiding van de hogeschool Thomas More in Turnhout zagen door de coronamaatregelen hun meerdaagse naar Nederland in duigen vallen. Maar de leraren in spe bedachten enkele mooie alternatieven. Zo gingen ze in Luik een dagje de handen uit de mouwen steken voor de slachtoffers van de overstromingen in juli.

Bart Van den Langenbergh

Normaal gezien genoten deze laatstejaarsstudenten deze periode van een meerdaagse naar Nederland voor de module Buitenklas. Ze zouden in deze module werken aan de meerwaarde om op stap te gaan met leerlingen. De meest recente coronamaatregelen beslisten daar evenwel anders over, waardoor de meerdaagse in het water viel. “Al snel toonden de studenten zelf hun veerkracht door met nieuwe voorstellen op de proppen te komen om de geroosterde tijd nuttig te besteden, zonder daarbij de doelen uit het oog te verliezen”, legt Kristien Aubroeck, docent van de lerarenopleiding, uit. “Enkele studenten kwamen op het idee om iets te doen voor De Warmste Week. Anderen wilden zich engageren om mensen in eenzaamheid een warm hart toe te dragen. Er kwam ook het voorstel om hulp te bieden in de door overstroming getroffen omgeving rond Luik.”

Voedselpakketten

Via de organisatie ‘1 dorp 1000 Handen’ kwamen de studenten uit bij Antoinette, een plaatselijke lerares die een hulpverleningscentrum leidt in het centrum van Luik. Daar gingen de studenten een hele dag helpen om meubels te monteren, kledij te sorteren, kinderpakketten te maken en voedselpakketten samen te stellen.

De studenten waren zelf heel enthousiast over hun alternatieve tijdsbesteding. “Zowel wij, studenten, als de docenten hadden een prangende ondernemingszin om toch iets te kunnen betekenen deze dagen”, zegt student Tijl Van Gompel. “Al snel kwam er een gesprek met een kernteam van studenten en bedachten we deze geweldige initiatieven waar we ook onze doelen mee bereiken. Het is ook fijn om nog eens iets met elkaar te doen in plaats van altijd maar thuis alleen online te werken.”

De studenten hielpen in Luik met het samenstellen van voedselpakketten. © RR

Stagescholen

Na deze dag ondersteuning in Luik trokken de studenten naar hun stagescholen. “Hier willen ze de vrijgekomen uren nuttig besteden door deze zwaargetroffen sector en toekomstig werkveld te helpen. De liefst vijftien plaatselijke scholen zijn hen heel dankbaar”, vertelt Kristien Aubroeck.

23 studenten zijn ook aan de slag gegaan in het natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout. Daar hebben ze een dag geholpen bij het onderhoud van de heide.

Ook in het natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout staken de studenten een handje toe. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners