De bende verstuurde berichten als dit 

De bende verstuurde berichten als dit ©  rr

Bende verstuurt valse sms’jes in naam van FOD Financiën en plundert rekeningen

Mechelen -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft een phishingbende veroordeeld tot celstraffen van een tot vijf jaar. Eén beklaagde kreeg een werkstraf. De zeskoppige bende was betrokken bij het uitsturen van sms’jes in naam van de FOD Financiën. Toen slachtoffers op de meegestuurde link klikten, konden de oplichters geld van de rekeningen halen.

Theo Derkinderen

Begin dit jaar startte er een onderzoek op toen een man dacht dat hij echt nog een openstaande schuld had bij de FOD Financiën en op de link in het berichtje klikte. Hij voerde nietsvermoedend enkele bankgegevens in en voor hij het zelf goed en wel besefte, hadden de oplichters al meer dan 2.300 euro van zijn rekening gehaald.

Speurders konden een dertigtal feiten aan de bende linken. “In werkelijkheid ligt het totale aantal slachtoffers wellicht nog veel hoger”, zei de aanklager tijdens het proces.

Vanuit B&B’s

Zes mensen stonden voor de fraude terecht in Mechelen. David A. en Harouna B. werden door het Openbaar Ministerie als spilfiguren gezien. De vier anderen – onder wie ook een Mechelse studente – zouden een minder toonaangevende rol hebben gespeeld. “Hun rol bestond er vooral in om het gestolen geld te cashen of om B&B’s te boeken. De phishingpraktijken werden vaak vanuit B&B’s gepleegd.”

“We mogen van geluk spreken dat de bende zo snel kon opgerold worden. Anders waren er nog veel meer slachtoffers gevallen. We spreken nu over een bedrag van ongeveer 75.000 euro dat werd gestolen. Zonder de tussenkomst van politie en justitie zou dat bedrag veel hoger zijn geweest”, zei de procureur.

Uiteindelijk werden David A. en Harouna B. veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf. Abdoul K., die verstek liet gaan, liep drie jaar effectief op. Aimen F. en Valerie I. kregen respectievelijk drie en één jaar met uitstel, Sidi B. moet een werkstraf van 240 uur uitvoeren. tdk

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio