Verschillende partners bezorgen kwetsbare Mechelaars een maaltijd tijdens de feestdagen. 

Verschillende partners bezorgen kwetsbare Mechelaars een maaltijd tijdens de feestdagen. © Stad Mechelen

Restaurants en armoedeorganisaties zorgen voor feestmaaltijden voor kwetsbare Mechelaars

Mechelen -

Het Mechels Kansarmoedenetwerk (KAN), verschillende restaurants en de stad Mechelen zorgen ervoor dat ook kwetsbare mensen kunnen genieten van een lekkere maaltijd tijdens de feestdagen. Op kerstavond, kerstdag en oudejaarsavond bieden ze afhaalmaaltijden aan.

Stijn Van de Sande

De stad, sociaal restaurant De Refuge en het KAN zorgden vorig jaar voor het eerst voor afhaalmaaltijden tijdens de feestdagen. Dit jaar stappen ook verschillende restaurants en het Scheppersinstituut mee in het project. “Want de feestdagen geven heel wat mensen een gevoel van eenzaamheid en zijn een flinke hap uit het budget. Op deze manier willen we hen een hart onder de riem steken”, zegt schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+).

Op kerstavond biedt De Refuge een maaltijd aan met steun van de stad. Op kerstdag zorgen The Chick en De Margriet dan weer voor een lekker diner. Op oudejaarsavond schenken verschillende restaurants een bon voor een afhaalmaaltijd. Mensen die beschikken over een UiTPAS en interesse hebben in een feestmaaltijd, kunnen zich inschrijven via de KAN-partners en armoedeorganisaties. In totaal mikken de verschillende organisaties op zo’n 1.500 maaltijden.

Solidariteit

“Met dit initiatief laten we kwetsbare Mechelaars weten: we hebben oog en oor voor je, ook jij telt mee”, zegt Natasja Lories van KAN en De Keeting. “Armoede is een spinnenweb waar je van de ene op de andere dag in verstrikt kunt geraken. Het heeft vervolgens een effect op je hele leven. Laten we tijdens deze donkere dagen dan ook samen genieten van lichtpuntjes als deze en ook in 2022 solidair zijn met elkaar.”

Hoewel de horeca zelf moeilijke tijden beleeft, willen ook de restaurants hun steentje bijdragen. “We denken soms in de meest woelige waters terechtgekomen te zijn, maar tijdens de eindejaarsfeesten besef je dat er mensen zijn die het nog veel moeilijker hebben”, zeggen Mehdi Mathlouthi en Elsje Van den Bogaert van The Chick en Bill Heungens van De Margriet. “We mogen hen niet vergeten. Ook zij moeten deze dagen warm en feestelijk kunnen beleven. Daarom zetten we graag onze schouders onder dit initiatief.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio