De huisvuilzakken werden bij huiszoekingen in beslag genomen 

De huisvuilzakken werden bij huiszoekingen in beslag genomen © Leo De Nyn 

Straffen met uitstel voor bende die vuilniszakken namaakt en verkoopt

Mechelen -

Acht personen zijn door de Mechelse correctionele rechtbank schuldig bevonden aan hun betrokkenheid bij gesjoemel met nagemaakte vuilniszakken. De acht kregen voornamelijk celstraffen met uitstel.

Het onderzoek startte al in 2016. Toen meldde een medewerker van intercommunale Ivarem dat hij vervalste huisvuilzakken had aangekocht bij een Mechelse kruidenier. Bij een huiszoeking werden 63 rollen nagemaakte huisvuilzakken van de stad Mechelen aangetroffen. Op drie verschillende dagen voerde de politie ook een controle uit op de vuilniszakken die klaarstonden om opgehaald te worden. De agenten stelden vast dat heel wat mensen in de buurt van de kruidenier nagemaakte zakken hadden aangekocht.

De speurders kwamen te weten dat de vuilniszakken werden bedrukt in Polen en via het Nederlandse Geleen naar ons land werden doorgevoerd. Het ging overigens niet alleen om huisvuilzakken met het logo van de stad Mechelen, maar ook om vuilniszakken van de stad Antwerpen. Het Openbaar Ministerie sprak van een grootschalige en grensoverschrijdende fraude.

Opvallend was dat de hoofdbeklaagde in de zaak al eens voor soortgelijke feiten werd veroordeeld in 2019. Hij liep toen vier jaar cel op. Die straf vond de rechtbank voldoende en legde geen bijkomende celstraf op. Hetzelfde gebeurde met een tweede beklaagde. De zes anderen kregen zes tot achttien maanden met uitstel. De negende beklaagde werd vrijgesproken. tdk

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio