De gemeente Kasterlee gaf een omgevingsvergunning voor de hondenkennel Felicanis aan Bos Dellen in Kasterlee. 

De gemeente Kasterlee gaf een omgevingsvergunning voor de hondenkennel Felicanis aan Bos Dellen in Kasterlee. © BERT DE DEKEN

Nieuwe vergunning hondenkennel Felicanis krijgt toch groen licht: “We bevorderen het welzijn van de dieren”

Kasterlee -

Het schepencollege in Kasterlee heeft Hoeve Hoogland een omgevingsvergunning toegekend voor de kennel Felicanis aan Bos Dellen in Kasterlee. Ondanks de vele bezwaren tegen de aanvraag, kwam er toch groen licht. “Het gaat om een vermindering van het aantal dieren en de oprichting van een hondenpension”, zegt Gert Storms (CD&V), schepen van Omgeving in Kasterlee.

Bart Van den Langenbergh

Zaakvoerder Marc De Rycke van Hoeve Hoogland uit Tielen kreeg van de gemeente een nieuwe vergunning voor de kennel Felicanis aan Bos Dellen in Kasterlee voor in totaal 900 honden en 150 katten. De vergunningsaanvraag deed meteen heel wat stof opwaaien op de sociale media en er werd ook een online petitie opgestart, die door 1.607 personen werd ondertekend. Ook de fractie Groen kantte zich tegen een vergunning uit bezorgdheid voor het welzijn van de honden en katten. Volgens het gemeentebestuur gingen de bezwaren vooral over het dierenwelzijn, een aspect waar de omgevingsvergunning niet over gaat. De gemeente vroeg toch nog een advies op bij Dierenwelzijn Vlaanderen, maar die dienst liet weten geen advies te kunnen geven.

Professionele verzorgers

“De aanvrager legde wel attesten van Dierenwelzijn voor, waaruit blijkt dat het bedrijf in orde is met de Vlaamse regelgeving. Het bedrijf toonde ook aan te werken met professioneel opgeleide dierenverzorgers om de honden en katten te verzorgen”, zegt Gert Storms (CD&V), schepen van Omgeving in Kasterlee. “In een aantal bezwaren wordt verwezen naar een vroegere veroordeling en inbeslagname van dieren, maar dat heeft betrekking op de vroegere uitbater van een gelijkaardig bedrijf op deze locatie.”

Het schepencollege heeft alle stedenbouwkundige en milieutechnische aspecten van de huidige aanvraag in de weegschaal gelegd en een omgevingsvergunning toegekend. “De aanvraag behelst een vermindering van het aantal dieren en de oprichting van een hondenpension. Het gaat alles samen over 900 honden en 150 katten. Dat is een vermindering omdat in de huidige situatie nog 1.250 honden vergund zijn”, schetst Gert Storms. “De leegstaande, vergunde varkensstallen achteraan het perceel worden omgevormd tot een dierenpension, om op die manier een bijkomende dienstverlening te bieden aan klanten.”

Dierenpension

Zaakvoerder Marc De Rycke is tevreden met de beslissing van de gemeente en hoopt dat de storm nu gaat liggen. “We starten binnenkort met de werkzaamheden om de dieren nog beter te kunnen huisvesten. Dit doen we enkel ter bevordering van het welzijn van de dieren”, reageert Marc De Rycke. “We gaan tegen de zomervakantie ook een pension opendoen. Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen een huisdier aangeschaft, maar ze willen binnenkort ook weer op reis kunnen gaan. We willen ongeveer 300 honden in het pension opvangen.”

Marc De Rycke (tweede van rechts) van Hoeve Hoogland en zijn vrouw Manuella staan samen met  Rudy Elst en Luc Debondt van de Dierenvoedselbank bij de kennel Felicanis in Kasterlee. 

Marc De Rycke (tweede van rechts) van Hoeve Hoogland en zijn vrouw Manuella staan samen met Rudy Elst en Luc Debondt van de Dierenvoedselbank bij de kennel Felicanis in Kasterlee. © RR

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio