©  BELGA

Nieuw Overlegcomité op 22 december, Jambon wil pleiten voor heropening cultuur- en evenementensector

Het Overlegcomité komt op 22 december opnieuw samen. Dat meldt La Libre en is aan onze redactie bevestigd. Enkele dagen voor de feestdagen zal het Overlegcomité de coronasituatie dus evalueren. Vlaams minister-president Jan Jambon wil er dan ook voor pleiten om de bestaande beperkingen voor de cultuur- en evenementensector opnieuw op te heffen. Dat heeft hij donderdag in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement gezegd.

Sinds het laatste Overlegcomité van 3 december zijn de coronacijfers licht verbeterd, maar experts waarschuwen dat ze nog altijd op een hoog niveau zitten. Zeker met de komst van de nieuwe omikronvariant pleiten ze voor voorzichtigheid.

De huidige maatregelen gelden in principe tot en met 28 januari 2022. Maar onder meer Open Vld-voorzitter Lachaert gaf eerder al aan dat er mogelijk nog bijsturingen volgen ‘naargelang de omstandigheden’. Bij de N-VA kijken ze bijvoorbeeld naar de eindejaarsfeesten en het mogelijke optrekken van het sluitingsuur in de horeca. Nu is dat nog 23.00 uur, maar op oudejaarsnacht is dat uiteraard knap vervelend.

Opening cultuur- en evenementensector

Wat precies op tafel ligt van het geplande Overlegcomité, is nog niet duidelijk. Wel wil Vlaams minister-president Jan Jambon ervoor pleiten om de bestaande beperkingen voor de cultuur- en evenementensector opnieuw op te heffen. Dat zei hij donderdag in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement, als antwoord op vragen van Orry Van de Wauwer (CD&V), Elisabeth Meuleman (Groen) en Filip Brusselmans (Vlaams Belang).

“Ik heb vorige week een korte, maar stevige maatregel voorgesteld om de druk op de zorg naar beneden te krijgen. Mijn insteek voor het volgende Overlegcomité zal zijn dat die korte periode achter de rug is en dat de recreatieve sector opnieuw kan opengaan”, aldus Jambon.

Vorig week woensdag drong Jambon al aan op een vervroegd Overlegcomité en pleitte hij voor een tijdelijke beperking van de recreatieve binnenactiviteiten om op die manier de druk van de vierde coronagolf op de zorgsector te verlichten. Twee dagen later besliste het Overlegcomité om binnenactiviteiten met meer dan 200 toeschouwers te verbieden.

Die ingreep botste meteen op forse kritiek vanuit de cultuur- en evenementensector. Maar ook binnen de Vlaamse meerderheid is er kritiek. “Ik ben samen met de cultuursector ontgoocheld”, stelde CD&V-parlementslid Orry Van de Wauwer. Volgens hem werd de cultuursector onvoldoende gehoord bij het nemen van de maatregel.

LEES OOK. Stany Crets organiseert verjaardagsshow als “signaal aan onze overheid”: “Wij zijn niet klein te krijgen”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio