De honderdjarige zuster Lea wordt omringd door

De honderdjarige zuster Lea wordt omringd door © evdw

Lea viert 100ste verjaardag: “Een van de weinige kloosterzusters met een skidiploma”

Kapellen, Essen -

Zuster Lea werd deze week 100 en dat werd gevierd in woon- en zorgcentrum Zonnewende. Het was de eerste keer dat in het wzc een zuster haar eeuwfeest kon vieren.

Dymphna Adriana Irma Loos werd honderd jaar geleden als jongste telg geboren in Essen Horendonk in een boerenkroost van vijf. Net zoals haar broers en zussen liep ze school in Horendonk, maar al vlug leerde ze Berlaar kennen. Als 15-jarig meisje nam ze zelf het initiatief om in te treden bij de zusters van Berlaar en twee jaar later legde ze haar tijdelijke geloofsbelijdenis af en in 1943 haar eeuwige professie. Ze kreeg er de naam zuster Lea, naar de eerste vrouw van Bijbels figuur Jakob.

“Ik wilde altijd al werken met kinderen en jongeren, en dus trok ik naar de normaalschool bij de zusters Kindsheid Jesu in Hasselt. Dat was soms moeilijk, want de oorlog woedde volop. Maar ik behaalde toch mijn diploma en mocht gaan lesgeven in Aarschot. Daar kreeg ik een opdracht als lerares lichamelijke opvoeding in het middelbaar. Kan je je dat voorstellen? LO geven in lange kleren en met een sluier”, vertelt de eeuwelinge.

Zuster Lea gaf les met hart en ziel.

Zuster Lea gaf les met hart en ziel. © RR

“Zuster Lea organiseerde ook skireizen en stond zelf ook op de latten”, weet Guy Henkens, directeur van het wzc Zonnewende. “Ik denk dat ze een van de weinige kloosterzusters van België is met een skidiploma.”

Vanaf 1957 ging ze aan de slag als schooldirectrice in het basisonderwijs in Aarschot. “Ook dat was best hard werken. De school had drie locaties en daar kwam dan later nog eens een kleuterschooltje bij”, vertelt Lea. Dertig jaar geleden ging ze met pensioen.

Wereld is veranderd

Nu verblijft ze al bijna zes jaar in het wzc Zonnewende in Kapellen. “Als je 100 bent, kan je ver terugkijken. Ik zie dat de hele wereld is veranderd. Thuis waren we van eenvoudige komaf. Omdat een van mijn zussen ziek was, leerden we van jongs af aan om rekening te houden met haar en met elkaar. Bekommerd zijn om anderen kreeg ik mee van thuis. Zo werd als het ware de rode loper uitgerold naar een leven als zuster. Een goed leven”, vindt zuster Lea.

De viering van haar honderdste verjaardag is opnieuw een mijlpaal in het leven van zuster Lea. Essens pater Hugo Gotink en priester Huub Gerits uit Averbode leidden de eucharistieviering, die opgedragen werd aan zuster Lea. De zuster werd overstelpt met cadeautjes. Van het woonzorgcentrum kreeg ze bloemen en een mand vol trappist, want dat lust ze wel eens graag.

Zuster Lea lust nog graag een goede trappist.

Zuster Lea lust nog graag een goede trappist. © RR

Ondanks haar leeftijd is Lea nog heel fit. “Ik wandel nog geregeld op mijn eentje met behulp van mijn rollator naar het kapelletje van Sint-Jozef, hier ongeveer 2,5 kilometer verderop. Of ik er nog vele jaren ga bijdoen? Elke dag die ik krijg van de Heer, zal ik aanvaarden”, besluit de eeuwelinge.

Erik Vandewalle

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio