Schepen Eric Verbist en academiedirecteurs Martine Meylemans en Dirk Lemmens. 

Schepen Eric Verbist en academiedirecteurs Martine Meylemans en Dirk Lemmens. © Joren De Weerdt

IN BEELD. Academie is eindelijk klaar: “Vanaf januari kunnen de 2.500 leerlingen hier terecht”

Heist-op-den-Berg -

Leerlingen en leerkrachten van de Heistse academie kunnen vanaf begin volgend jaar gebruikmaken van de nieuwbouw in de Oude Godstraat. De uitbreiding was broodnodig, maar liet langer op zich wachten dan verwacht door problemen en tegenslagen tijdens de bouw. “Dat dit project nu afgewerkt is, is eindelijk nog eens hoopvol en positief nieuws”, klinkt het in de academie.

Bert Provoost

De werkzaamheden aan de nieuwbouw begonnen half 2018 en hadden normaal klaar moeten zijn op 9 januari 2020, maar door enkele problemen en tegenslagen liep de bouwtijd op. Ook het coronavirus hielp niet. Uiteindelijk werd een paar maanden geleden een dading afgesloten waarin een vergelijk werd gevonden rond de meerkosten en de vergoedingen voor de vertragingen. Ook daarna bleef de gemeente in discussie met de aannemer. Op het einde moest onder andere nog aan de brandveiligheid worden gesleuteld vooraleer de voorlopige oplevering kon gebeuren.

Aan de voorkant van het gebouw staan nu in het groot ‘De Academie’.

Aan de voorkant van het gebouw staan nu in het groot ‘De Academie’. © Joren De Weerdt

Dat is nu eindelijk gebeurd, zo’n twee jaar later dan gepland. “Vanaf januari 2022 kunnen de meer dan 2.500 leerlingen van de muziek- en tekenacademie terecht in de uitgebreide academie. Het huidige academiegebouw dateert van eind de jaren zeventig. Doorheen de jaren groeiden de muziek- en tekenacademie uit tot twee succesvolle academies waar je kunt dansen, schilderen, beeldhouwen, zingen, toneel spelen, een instrument leren, potten bakken en nog veel meer. Dat trok veel extra leerlingen aan, waardoor het gebouw al geruime tijd uit zijn voegen barstte”, zegt schepen van Onderwijs Eric Verbist (CD&V).

In de traphal heb je zicht op de nieuwbouw.

In de traphal heb je zicht op de nieuwbouw. © Joren De Weerdt

Opluchting

Directeurs Martine Meylemans en Dirk Lemmens en hun leerkrachtenteam kunnen de komende weken de klaslokalen herorganiseren en verhuizen. “We zijn enorm blij dat het zover is. We leven ondertussen al vrij lang in zware tijden. Dat dit project nu afgewerkt is, is eindelijk nog eens hoopvol en positief nieuws. Het doet ons allemaal deugd”, zegt Dirk Lemmens.

Een leslokaal.

Een leslokaal. © Joren De Weerdt

De oplevering is een orgelpunt in een lang proces. “De uitbreiding stond al jaren op de agenda. De slechte doorlichting van 2014 heeft alles wat in een stroomversnelling gebracht. Sinds dat moment is er concreet gepland en uitgewerkt. Nu het gebouw klaar is, is dat echt wel een opluchting. We kunnen onze overvolle gangen wat leger maken, we hebben voldoende ruimte om materiaal te stockeren en onze leerlingen en leerkrachten krijgen meer ademruimte. De tijdelijke klascontainers op straat kunnen in januari ook eindelijk verdwijnen. In tijden van corona is alle extra ruimte trouwens welkom om alle lessen op een veilige manier te kunnen laten doorgaan”, zegt de directeur.

Nieuwbouw van 2.600 vierkante meter

Naast het huidige academiegebouw staat nu een nieuwbouw van 2.600 vierkante meter, met voldoende lokalen voor lessen muziek en woord, met de nodige aandacht voor akoestiek. Er zijn nu ook grote, hoge ateliers voor de beeldende kunsten. Daarnaast beschikt de academie voortaan ook over een goed uitgerust auditorium voor voorstellingen, lessen en repetities van de afdelingen muziek, woord en dans.

Het auditorium.

Het auditorium. © Joren De Weerdt

“De nieuwe academiesite heeft verder een mooi binnenplein”, zegt schepen Verbist. “Het is een publiek groen plein dat als evenementenplein en voor buitenvoorstellingen kan dienen. Zo wordt het een oase in de onmiddellijke nabijheid van het centrum van Heist-op-den-Berg. Een auditorium onder de binnentuin maakt het mogelijk een extra amfitheater te creëren.” Het binnenplein sluit aan bij het openbaar domein en is zowel bereikbaar vanaf de Oude Godstraat als vanaf de Hof van Riemenstraat. Een fiets- en voetgangersdoorgang verbindt beide straten.

Centrale inkomhal

In 2011 kreeg het bestaande gebouw al de nodige sanitaire verbeteringen en brand- en inbraakbeveiliging. “Vandaag kunnen we ook uitpakken met een opengewerkte centrale inkomhal. Die verbindt alle gebouwen en fungeert als ontvangsthal, wachtruimte en exporuimte. Grote ramen zorgen in deze multifunctionele ruimte voor veel licht. Er is ook een onmiddellijke doorkijk naar de binnenhof”, somt Eric Verbist op.


 

 © Joren De Weerdt


 

 © Joren De Weerdt


 

 © Joren De Weerdt


 

 © Joren De Weerdt


 

 © Joren De Weerdt


 

 © Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio