Een bulldozer op waterstof is innovatieve technologie waarvoor Turnhout mogelijk een premie geeft. 

Een bulldozer op waterstof is innovatieve technologie waarvoor Turnhout mogelijk een premie geeft. © koen fasseur

Stad steunt bedrijven die milieu-investeringen doen

Turnhout -

Turnhout subsidieert bedrijven die innovatieve ecologie-investeringen doen. Niet om lampen te vervangen door ledverlichting, wel voor investeringen in hele nieuwe en dus dure technologieën.

Er bestaan wel meer premies en subsidies voor investeringen die de klimaatopwarming moeten afremmen. Turnhout wil geen nieuwe premie uitvinden, maar geeft een bijkomende premie aan bedrijven die van de Vlaamse overheid een ecologiepremie voor innovatieve technologieën krijgen.

“Er bestaat een lijst van technologieën die in aanmerking komen”, weet consulent Nele Jansen. “Het zijn er 44, die slaan op koeling, transport, verlichting, warmte en water. Voorbeelden geven is moeilijk, maar bijvoorbeeld een vrachtwagen op waterstof is nog erg duur. Bedrijven die toch overwegen om zo’n wagen aan te kopen, kunnen mogelijk financiële steun krijgen. Vervoer via water kan ook innovatief zijn, of regenwater omvormen zodat het kan worden gebruikt als proceswater.”

De aanvraagprocedure voor de stedelijke premie is eenvoudig. Het bedrijf moet enkel kunnen aantonen dat het ook al een premie van het Vlaams Agentschap Innovatief Ondernemen (Vlaio) krijgt. “Turnhout geeft 20% van wat Vlaio geeft, met een maximum van 10.000 euro, of 25.000 euro over een periode van drie jaar.”

In het budget van de stad is volgend jaar 75.000 euro gereserveerd voor de premie. Daarna wordt bekeken of dit bedrag moet worden aangepast. (gvn)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio