Vincent Van Quickenborne (Open Vld) tekent vandaag een uitleveringsverdrag met de VAE. 

Vincent Van Quickenborne (Open Vld) tekent vandaag een uitleveringsverdrag met de VAE. © blg, rr

Uitleveringsverdrag met Verenigde Arabische Emiraten: drugscriminelen kunnen niet meer schuilen in Dubai

Drugsmiljonairs die in Dubai verblijven, zijn binnenkort niet meer veilig voor het Belgisch gerecht. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) tekent vandaag namelijk een uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De afgelopen jaren stond de VAE bekend als schuiloord voor Antwerpse drugsbazen zoals Nordin El Hajjioui of Omar G.

sdbBron: Het Laatste Nieuws

Na Operatie Sky kreeg minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) afgelopen maart veel vragen over zich heen. Hij liet optekenen dat hij het niet langer tolereert “dat drugsmiljonairs zich in oliestaten blijven verschuilen”. Na maanden onderhandelen komen er nu twee verdragen uit de bus: één voor de uitlevering van verdachten en veroordeelden en een tweede voor wederzijdse rechtshulp. Federaal procureur Frédéric Van Leeuw is donderdagmorgen samen met minister Van Quickenborne in Abu Dhabi voor de ondertekening.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met het uitleveringsverdrag volgt België Nederland, dat in de oliestaten al op zoek gaat naar drugscriminelen. Dankzij de twee verdragen kan het Belgische gerecht vanaf nu de uitlevering uit Dubai of andere Emiraten vragen van verdachten van misdrijven waarop minstens één jaar celstraf staat. Criminelen die eerder al eens veroordeeld zijn met een celstraf van minstens zes maanden, kunnen door de Emiraten meteen aan België uitgeleverd worden.

Jacht op drugscriminelen

Als het uitleveringsverdrag ondertekend is, wil het gerecht meteen aan de slag om enkele internationaal geseinde drugscriminelen te kunnen vatten. Eén van de targets is Nordin El Hajjioui, ook gekend als ‘Dikke Nordin van den Dam’. Hij kreeg in Antwerpen tot 40 maanden cel, maar vertrok in 2016 achtereenvolgens naar Nederland en Dubai om de strafuitvoering te ontlopen. El Hajjioui staat sinds vorig jaar internationaal geseind en werd in Dubai ook even aangehouden, maar werd vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 10.000 euro.

Naast Nordin El Hajjioui zijn er andere Antwerpse drugscriminelen die in Dubai van de zon aan het genieten zijn, zoals gewezen kickbokser Omar G. en Mechelaar Farhan Bouzambou, een van de kopstukken van de drugsbende met Frank Masmeijer. Ook Othman El B., al jaren een vermeend sleutelfiguur in de internationale cocaïnesmokkel, verblijft in Dubai.

LEES OOK. Zaak van ‘Dikke Nordin van den Dam’ onbepaald uitgesteld

LEES OOK: OVERZICHT. Alle drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen

Nu in het nieuws

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio