Archiefbeeld. 

Archiefbeeld. ©  AFP

Waarom willen truckers niet meer in het Verenigd Koninkrijk werken? 80.000 dringende vacatures raken niet ingevuld

Het Verenigd Koninkrijk kampt sinds de brexit met een groot tekort aan truckers. Om dat op te vangen, voerde de Britse regering een regeling in waardoor truckers uit de Europese Unie tijdelijk over het kanaal de baan op kunnen. Maar de meeste vrachtwagenchauffeurs denken er niet aan om er aan de slag te gaan. Het ziet er ondanks aangekondigde investeringen naar uit dat de logistieke kopzorgen van de Britten niet meteen opgelost zullen zijn.

dvtBron: BBC

Uit een reportage van de BBC blijkt dat Oost-Europese chauffeurs het land hebben verlaten en nu weer in de EU werken. Op de Europese wegen is veel meer voorzien voor truckers, klinkt het. Zo zijn in verschillende landen de douches gratis terwijl je er in Engeland voor moet betalen.

Veel truckers hekelen ook de dure en slechte voeding langs de Britse snelwegen. “In Italië kan je iets deftigs eten aan een aanvaardbare prijs”, zegt een Roemeense chauffeur in de reportage.

Volgens de Britse transportsector is er onmiddellijk nood aan 80.000 nieuwe mensen. Om deze vacatures in te vullen, biedt de overheid tijdelijke visa aan, maar ook daar staan de meeste truckers niet voor te springen. “Wat hebben we eraan om drie of zes maanden in Engeland te werken om dan weer in de kou te staan”, vragen de vrachtwagenchauffeurs zich af. De meesten kiezen voor een zekere job en een zeker inkomen.

Volgens de Britse overheid solliciteerden er in oktober slechts 300 kandidaten. Intussen investeert ze 32,5 miljoen pond in nieuwe faciliteiten langs de snelwegen in de hoop het de truckers aangenamer te maken.