Archiefbeeld. 

Archiefbeeld. 

Spaarders kunnen binnenkort investeren in plaatselijke scholen

Het Vlaams Parlement zette woensdag het licht op groen voor een nieuw scholenbouwprogramma. Een van de nieuwigheden in het decreet van minister van Onderwijs Ben Weyts is dat particuliere spaarders ook de kans krijgen om te investeren in hun plaatselijke school. Alleen oppositiepartijen PVDA en Groen onthielden zich bij de stemming.

dvtBron: Belga

Vlaanderen startte in 2006 met het programma ‘Scholen van Morgen’. Voor het eerst werden scholen gebouwd in samenwerking met een private partner, die nadien ook instond voor het onderhoud. Het leidde tot 182 nieuwe projecten, in totaal goed voor 1,5 miljard euro.

De huidige Vlaamse regering beloofde bij haar opstart 3 miljard euro te investeren in scholenbouw. Daarvan wordt nu 1 miljard gereserveerd voor publiek-private samenwerkingen, onder de nieuwe vlag ‘Scholen van Vlaanderen’. Het nieuwe scholenbouwprogramma moet op termijn zorgen voor 450.000 vierkante meter extra schooloppervlakte, waar 85.000 leerlingen terecht kunnen.

Nieuw is dat de private partners voortaan worden verplicht om hun project open te stellen voor particuliere spaarders. Het kapitaal in elk project wordt daarvoor opengesteld voor particuliere middelen. Zo kan wie dat wil bijvoorbeeld aandeelhouder worden van een school in zijn of haar buurt.

Een andere nieuwigheid is dat de scholen verplicht worden om hun sportinfrastructuur te delen buiten de schooluren. Multifunctionaliteit en toegankelijkheid zijn expliciet opgenomen in de selectiecriteria.

Minister van Onderwijs Ben Weyts hoopt nog voor het einde van de legislatuur de eerste steen te kunnen leggen.