©  EPA-EFE

Bevraging toont dat er nog wel draagvlak is voor maatregelen, maar niet voor coronabeleid

Er is nog een draagvlak voor de maatregelen, maar niet meer voor het coronabeleid. Dat is de titel en vaststelling van het laatste rapport van negen onderzoekers, verbonden aan verschillende universiteiten, op basis van een grootschalige bevraging van 18.659 Belgen.

Bron: BELGA

De bevragingen gebeurden na de beslissingen van het Overlegcomité half november, eind november en begin december. “De kort opeenvolgende overlegcomités die telkens ‘too little, too late’ beslisten, maakt duidelijk dat er werk moet gemaakt worden van een beslissingsschema dat de overheid helpt om sneller en coherenter beslissingen te nemen”, staat in het rapport te lezen. 

De wetenschappers stellen vast dat, ondanks de aanslepende ernst van de pandemie, mensen zich nog steeds bereid tonen om offers te brengen indien ze daarmee de gezondheid van anderen kunnen vrijwaren. Mensen geven aan zich beter aan de maatregelen te houden dan in september. Het gaat dan vooral om gevaccineerden. 69 procent van de gevaccineerden zijn “enigszins” of “sterk” gemotiveerd om de maatregelen te volgen. Er is wel sprake van een gedragskloof tussen gevaccineerde en ongevaccineerde personen. Wat betreft het inperken van nauwe contacten, een van de adviezen van de overheid, lijken gevaccineerden en niet-gevaccineerden ongeveer hetzelfde risicobesef te delen.

Dat heel wat Belgen nog steeds de wetenschappelijke adviezen volgen, heeft veel te maken met het risicobesef. Ondanks de demotivatie, zijn we nog steeds gevoelig voor de persoonlijke verhalen, dramatische cijfers en beelden die de crisis met zich mee blijft brengen.   

“Ongevaccineerden wanen zich onkwetsbaar” 

Gevaccineerde personen schatten zowel de kans op een besmetting als de kans op een hospitalisatie voor ongevaccineerde personen hoger in dan voor zichzelf. Bij ongevaccineerden is dat opvallend genoeg exact het tegenovergestelde. Zij denken zelf niet besmet te zullen worden. Bovendien geloven ze dat ze minder kans maken om ooit gehospitaliseerd te moeten worden of een zwaar ziekteverloop te moeten doormaken dan gevaccineerden. “De risico-inschatting van ongevaccineerden lijkt onthecht van de realiteit”, zeggen de onderzoekers. “Alsof ze zich onkwetsbaar wanen voor een (ernstige) besmetting.”

LEES OOK. Drie op tien gevaccineerden (nog) niet overtuigd van derde prik

De wetenschappers vergeleken de huidige situatie met die tijdens de tweede golf, toen er evenveel hospitalisaties waren als vandaag. “Toen lag het ingeschatte risico op ernstige besmetting een stuk hoger”, stellen ze vast. “Bovendien blijkt dat alle indicatoren van risicobesef stabiliseren of zelfs licht dalen na het jongste Overlegcomité. De aankondiging dat we de piek van de vierde golf hebben bereikt, speelt hierin ongetwijfeld een rol”, merken de onderzoekers op.

Dalend vertrouwen

De bevolking gedraagt zich op basis van de wetenschappelijke adviezen en het beleid, gedreven door de perceptie om ernstig besmet te worden. Maar ook het vertrouwen in de overheid en de GEMS zijn belangrijke invloeden. “En deze invloeden evolueerden anders in de afgelopen weken”, staat in het rapport te lezen.

“Terwijl het risicobesef licht toenam om nadien te stabiliseren, maakte de overheid in de afgelopen weken geen goede beurt. Het dalend vertrouwen ten aanzien van het gevoerde beleid uit zich in een dalend vertrouwen in de deskundigheid en in de goede intenties van de overheid. Dat de vrijwillige motivatie toch licht toeneemt sinds half november, is dus niet op conto te schrijven van het beleid, maar wordt veroorzaakt door de stijgende hospitalisatiecijfers en het daaraan gekoppelde risicobesef in combinatie met het stijgende vertrouwen in de GEMS.”

LEES OOK. De daling is ingezet: dit zijn de lichtpuntjes van de coronacrisis (en één spelbreker)

De onderzoekers veroorloven zich de uitgesproken kritiek op de beleidsmakers, omdat in het verleden herhaaldelijk is aangedrongen op een coronabarometer. Die zou drempelwaarden koppelen aan bepaalde voorzorgen, zodat het beleid geen uitkomst is van politieke discussies, en beleidsmakers zich niet hoeven te profileren bij verstrengingen of versoepelingen. Zo’n coronabarometer wordt al sinds oktober 2020 gevraagd en de GEES adviseerde het instrument al in juni van 2020. Er is echter nooit een uitwerking afgeklopt en de noodzaak werd bij de komst van de vaccins hier en daar geminimaliseerd.

(belga)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio