Helmut Van der Spek en Marcel Houttuin op de eerste dag van hun assisenproces op 3 juni 2002. Om de slachtoffers van de verkrachtingen die kwamen getuigen te beschermen, werd de zaak achter gesloten deuren behandeld. 

Helmut Van der Spek en Marcel Houttuin op de eerste dag van hun assisenproces op 3 juni 2002. Om de slachtoffers van de verkrachtingen die kwamen getuigen te beschermen, werd de zaak achter gesloten deuren behandeld. ©  Ludo Marien

Assisenproces Julie Van Espen gaat door achter gesloten deuren: hoe uitzonderlijk is dat?

Antwerpen -

Het assisenproces van Steve Bakelmans (41), die beschuldigd wordt van de verkrachting van en de moord op studente Julie Van Espen (23), wordt achter gesloten deuren behandeld. Dat heeft het hof maandag in een tussenarrest beslist. De burgerlijke partijen hadden daarom gevraagd bij aanvang van het proces en het openbaar ministerie en de verdediging hadden zich daar niet tegen verzet. Advocaat John Maes stelde die vraag in naam van de familie van Julie Van Espen, die niet via de media geconfronteerd wil worden met de gruwelijke details. Maar hoe atypisch is zo’n proces achter gesloten deuren eigenlijk?

Maaike Floor

MEER OVER