Om een verdere verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan, wordt het nog aanwezige pluimvee in het bedrijf geruimd. 

Om een verdere verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan, wordt het nog aanwezige pluimvee in het bedrijf geruimd. © Maarten Hartman

Vogelgriep duikt op in Ravels pluimveebedrijf: bewakingszone van 10km ingesteld

Ravels -

In een pluimveebedrijf in Ravels is vogelgriep opgedoken. De eigenaar moet daarom het aanwezige pluimvee laten ontruimen. Rond het betrokken bedrijf geldt zowel een beschermingszone van drie kilometer als een bewakingszone van tien kilometer.

Bart Van den Langenbergh

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) verspreidde woensdagavond het bericht van de vaststelling van vogelgriep in het pluimveebedrijf in Ravels. Het gaat om een van de eerste uitbraken van het zogenaamde hoog pathogene vogelgriepvirus H5 bij professionele bedrijven. Om een verdere verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan, wordt het nog aanwezige pluimvee in het bedrijf geruimd. Het FAVV heeft rond de haard in Ravels zowel een beschermingszone van drie kilometer en een bewakingszone van tien kilometer ingesteld. Die bewakingszone reikt tot in Arendonk, Turnhout, Oud-Turnhout en Merksplas.

Inventaris opmaken

“Binnen deze zones worden bijkomende maatregelen, naast de reeds geldende maatregelen in het hele land, genomen”, zegt Hélène Bonte van FAVV. “Zo is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden. Doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten. Verder moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Al wie ziektetekens bij zijn of haar pluimvee of vogels vaststelt, moet een dierenarts raadplegen.”

Het voedselagentschap benadrukt nogmaals dat de ophokplicht blijft gelden voor het hele land, ook voor particulieren. Ook in het West-Vlaamse Alveringem kwam woensdag vogelgriep in een pluimveebedrijf aan het licht.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio