Alleen deze kerstboom moet voor sfeer zorgen op het Marktplein. De kerstmarkt errond komt er niet. 

Alleen deze kerstboom moet voor sfeer zorgen op het Marktplein. De kerstmarkt errond komt er niet. © RR

Kerstmarkt gaat dan toch niet door: kerstbomen uit kunststof moeten voor sfeer zorgen

Wijnegem -

Wijnegem is er lang vanuit gegaan dat het als enige in de regio wel een kerstmarkt kon organiseren. Nu zijn burgemeester Leen Wouters (N-VA) en schepen Juul Liekens (N-VA) er toch achter gekomen dat dit middenin de vierde coronagolf niet haalbaar is. De Wijnegemnaren zullen het met kunststoffen kerstbomen moeten doen als sfeerbrengers.

Jan Auman

Een lichtpuntje tijdens de koude dagen, een gezonde ontmoetingsplek buitenshuis, dat is wat Wijnegem voor ogen had met de allereerste kerstmarkt op het Marktplein van 16 tot 19 december.

“Helaas zien we ons alsnog genoodzaakt om de feestelijkheden en de bijhorende Warmathon af te gelasten. De strenge coronamaatregelen zorgen vooral voor te veel praktische obstakels om de kerstmarkt in volle glorie te laten plaatsvinden”, aldus organisator Juul Liekens, die achttien verenigingen en lokale handelaars had warm gemaakt om de chalets uit te baten en ook heel wat animatie had voorzien.

Burgemeester Leen Wouters.

Burgemeester Leen Wouters. © RR

“Tot het laatste moment zijn we er blijven in geloven, omdat we de Wijnegemnaar in deze donkere periode een gezellige plek wilden aanbieden om mekaar buiten te ontmoeten. Maar we moeten op dit moment de stand van zaken opmaken en met pijn in het hart erkennen dat we de markt niet op een voldoende veilige manier kunnen laten plaatsvinden”, zegt burgemeester Leen Wouters.

“We zullen wel onze steun blijven geven aan de goede doelen die een chalet wilden uitbaten, om hen te helpen een centje in te zamelen voor hun project. En uiteraard houden we het draaiboek voor de Warm Wijnegem kerstmarkt dicht bij de hand voor volgend jaar.”

Een kerstmarkt waar je verplicht een mondmasker draagt, moet controleren op Covid Safe Ticket en verplicht zittend moet eten en drinken… Naast een impact op de sfeer hebben deze maatregelen ook heel wat gevolgen voor de praktische organisatie van het evenement.

Geen Warmathon

“Er werd hard gewerkt om alsnog voldoende zitplaatsen te creëren, om extra personeel en vrijwilligers in te zetten voor het scannen Covid Safe Tickets en om de handhaving van de maatregelen op de kerstmarkt zelf te voorzien, … Maar de laatste dagen werd duidelijk dat deze praktische obstakels te groot zijn om de kerstmarkt te laten plaatsvinden”, aldus Leen Wouters.

“Het doet pijn om de kerstmarkt uit te stellen tot volgend jaar”, aldus de organiserende schepen Juul Liekens. “Er heerst wel wat ontgoocheling, maar we kunnen gelukkig op begrip rekenen van de vele verenigingen die hadden toegezegd om een stand te houden. We hebben uiteindelijk ook geen andere keuze, de veiligheid van onze mensen primeert. Ons Wijnegem blijft gelukkig wel een warme gemeente, waar we samen deze moeilijke periode te boven komen.”

Ook de Warmathon in Wijnegem, waarbij het vertrek en de aankomst deel uitmaken van de kerstmarkt, zal dit jaar niet plaatsvinden. De Warmste Week en andere goede doelen die via de Warm Wijnegem kerstmarkt zouden deelnemen, worden opgenomen op de website van de gemeente. Het lokaal bestuur doet, naar jaarlijkse gewoonte, zelf een donatie aan de Warmste Week en roept ook haar inwoners op om daar een kijkje te gaan nemen en eventueel enkele verenigingen, goede doelen of de Warmste Week zelf te steunen met een kleine donatie of de aankoop van een lokaal kerstcadeau. (jaa )

De affiche waarmee de gemeente de kerstmarkt aankondigde. Ze is dus achterhaald want de kerstmarkt gaat zoals door velen verwacht niet door.

De affiche waarmee de gemeente de kerstmarkt aankondigde. Ze is dus achterhaald want de kerstmarkt gaat zoals door velen verwacht niet door. © RR

Vastgoed

Jobs in de regio