©  Dirk Kerstens

Coronakerstkaartjes en een tweede lockdownboek: cartooniste Eva De Wolf steekt de draak met de actualiteit

Deurne -

Deurnenaar en cartooniste Eva De Wolf heeft haar tweede Lockdown Logboek klaar, net als een resem coronakerstkaartjes. De Wolf steekt de draak met de coronacrisis, de versoepelingen, de politici en onszelf. “Ja, het zijn moeilijke tijden, maar we moeten ook blijven relativeren”, zegt ze.

Jan Stassijns

Eva begon te tekenen tijdens de eerste lockdown, veeleer als tijdverdrijf. Haar inspiratie haalde ze uit eigen ervaringen en wat zij en haar gezin meemaakten tijdens het verplicht thuiswerken. Ze postte de eerste cartoons op haar Facebookprofiel en kreeg zoveel positieve reacties dat een afzonderlijke Facebook- en Instagrampagina begon: Eva tekent.

©  Eva De wolf

Eind 2020 bundelde ze haar cartoons in een boek, waar viroloog Marc Van Ranst het voorwoord voor schreef. Tweehonderd cartoons en duizenden volgers later, stelt De Wolf haar tweede boek voor: Het Lockdown Logboek 2: De grote versoepeling. Tegelijkertijd heeft ze, net zoals vorig jaar, ook enkele unieke kerstkaartjes getekend.

“Nee, de inspiratie is nog niet op”, zegt ze. “Al gaat het nu wel meer over andere zaken dan enkel corona. Ik maak bijna elke dag een tekening, geïnspireerd op de actualiteit. En dus is het logisch dat corona nog altijd heel aanwezig is. De tekeningen zijn soms wel absurder en ook scherper dan helemaal in het begin, maar er is dan ook inspiratie genoeg. Ik merk wel dat sommigen daardoor afhaken, maar tegelijkertijd ontdekken ook weer andere mensen mijn cartoons. Maar het is niet zo dat wat ik teken daarom mijn eigen mening is. Het zijn gewoon zaken die voor heel veel mensen herkenbaar zijn en hen bezighouden. Soms op het tragikomische af. Sinterklaas die tegen een kindje zegt dat hij niet braaf is geweest omdat hij te dicht bij de bomma is geweest, bijvoorbeeld. Dat is triestig en absurd, maar tegelijkertijd staat het heel dicht bij wat we vandaag meemaken.”

©  Eva De Wolf

Op Facebook heeft De Wolf achtduizend volgers. Op Instagram zijn dat er drieduizend. Het doet haar dan ook veel plezier dat haar tekeningen zo veel mensen aan het lachen brengt. “Corona is natuurlijk iets tragisch en we gaan allemaal door een moeilijke periode”, zegt ze. “Er sterven mensen aan het virus en dan kan je de vraag stellen of we daar wel mee mogen lachen. Maar ik vind het belangrijk om te blijven relativeren. Het is een manier om wat luchtiger met heel de situatie om te gaan. En het blijft ook leuk om te doen. Als ik een week niet getekend heb, dan mis het echt wel. En dus doe ik voorlopig gewoon verder.”

©  Eva De Wolf

Een kerstkaartje van Eva De Wolf. 

Een kerstkaartje van Eva De Wolf. ©  Eva De Wolf

Nog een kerstkaartje. 

Nog een kerstkaartje. ©  Eva De Wolf

©  Eva De Wolf

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio