Archiefbeeld. 

Archiefbeeld. ©  Rob Engelaar

Vogelgriep vastgesteld in Ravels en Alveringem: pluimvee moet geruimd worden

In twee pluimveebedrijven in Ravels en in het West-Vlaamse Alveringem is vogelgriep vastgesteld. Het aanwezige pluimvee moet geruimd worden. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) woensdagavond. Sinds half november geldt er in heel België een ophokplicht voor zowel professionele als hobby-pluimveehouders.

dvtBron: Belga

LEES OOK. Zeer besmettelijke vorm van vogelgriep in het land: eet je nu beter geen eieren meer? En wat als een van je kippen ziek is?

Het gaat om de eerste twee uitbraken van het hoog pathogene vogelgriepvirus H5 bij professionele bedrijven. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt het nog aanwezige pluimvee in de twee bedrijven geruimd en worden momenteel een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km rond de haarden ingesteld.

De nieuwe zones komen bovenop de zones die in de afgelopen twee weken in West-Vlaanderen werden afgebakend naar aanleiding van besmettingen met vogelgriep over de grens in Frankrijk. Binnen al deze gebieden worden bijkomende maatregelen, naast de reeds geldende maatregelen in het hele land, genomen.

Zo is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden. Doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten. Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Al wie ziektetekens bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, moet een dierenarts raadplegen.

In beide zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd aan professionele bedrijven. En ophokplicht blijft gelden in het hele land, ook voor particulieren, benadrukt het FAVV.

Zelfs de Flamingo’s in de Antwerpse Zoo worden uit voorzorg verplicht binnen gehouden.

Ook hobbyhouders

Vooral pluimveedieren zoals kippen, eenden, kalkoenen, parelhoenders, kwartels en ganzen, lopen een groot risico. Omdat die meestal buiten in rennen lopen, waardoor wilde vogels er gemakkelijk bij kunnen.

“Pluimvee van professionele houders en van hobbyhouders, met uitzondering van loopvogels, moet daarom worden opgehokt of afgeschermd”, zegt Hélène Bonte van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). “Dat kan met behulp van netten – te vinden in doe-het-zelfzaken – die over de ren worden gespannen zodat geen enkel ander dier erbij kan. Alle pluimvee en vogels moeten binnen (of onder netten) worden gevoederd en gedrenkt. Ze mogen geen regenwater krijgen of oppervlaktewater waartoe wilde vogels toegang hebben.”

LEES OOK. Flamingo’s moeten verhuizen: ophokplicht door vogelgriep treft ook de Zoo

Vastgoed

Jobs in de regio