Erik Willems heeft het café van De Vogelenzang omgetoverd tot galerij-atelier, voor het goede doel. 

Erik Willems heeft het café van De Vogelenzang omgetoverd tot galerij-atelier, voor het goede doel. © JAA

Erik Willems schildert Antwerpse spreuken voor brandwondencentrum Oscare: “Amai m’n orgel”

’s-Gravenwezel, Schilde, Merksem -

De Vogelenzang doet deze week dienst als galerij annex atelier. Erik Willems (77) exposeert en schildert er op aanvraag spreuken en gezegden in het Antwerps dialect. “De opbrengst gaat naar nazorgcentrum voor brandwonden en littekens Oscare in Merksem”, nodigt ‘den artist’ nog meer opdrachtgevers uit.

Dat Erik Willems (77) het Antwerps ’t schoeinste dialect ter wereld vindt, is al langer geweten. De Vogelenzang, die hij voor zijn zoon Alain ook zelf lang heeft uitgebaat, hangt vol schilderijen en collages met spreuken, de ene al sappiger dan de andere. Ze toveren spontaan een glimlach op het gezicht van al wie er over de vloer komt.

Geregeld combineert Erik zijn liefde voor het Antwerps met een collage van krantenknipsels rond één bepaald thema of persoon. Recent mochten onder meer minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), dj en mevrouw Dimitri Vegas Anouk Matton en kersvers Antwerps schepen Els Van Doesburg (N-VA) een ode aan zichzelf ontvangen van de selfmade kunstenaar.

“Ik denk dat ik intussen aan duizend werken zit”, aldus de wel erg bedrijvige horecabaas op rust. “Onlangs wees Greet Rouffaer, die hier in ’s-Gravenwezel woont en geregeld in De Vogelenzang komt, me op het goede werk dat het door haar mee opgerichte nazorgcentrum voor brandwonden Oscare in Merksem verricht. Directeur Koen Maertens legde me uit dat zijn centrum het zonder veel overheidssubsidies moet stellen. Het bracht me op een idee.”

Erik Willems aan  het werk aan zijn ‘stammtisch’.

Erik Willems aan het werk aan zijn ‘stammtisch’. © jaa

Stammtisch

En zo houdt Erik Willems nog tot en met donderdag consultatie aan zijn ‘stammtisch’ in het authentieke cafégedeelte van De Vogelenzang. “Iedereen die wil, kan zijn geliefkoosde Antwerps gezegde of levenswijsheid naar keuze opgeven. Ik werk het vervolgens mooi uit zodat de chauvinistische aanvrager het thuis of op het werk kan uithangen.”

“Ik werk op doek en in twee formaten: 30x30 en 50x50 cm. Voor gedoe met oude ‘gazetten’ en verf is geen tijd, maar ik zorg met speciale stiften en dankzij m’n metalen sjablonen voor een mooi afgewerkt en uniek stukje Antwerpse kunst. Die lettervormen kon ik vijftien jaar geleden ergens op de kop tikken in Frankrijk. Ze zijn mede mijn handelsmerk geworden.”

Op één dag tijd haalde Erik al 31 bestellingen binnen. “Het wordt nog goed doorwerken de komende weken, maar ik lever alle doeken persoonlijk af voor de vastgestelde prijzen van 70 of 150 euro”, verzekert de kunstenaar. “Een extraatje geven mag altijd want de opbrengst gaat integraal naar Oscare. Ik hoop Koen Maertens straks toch zo’n 2.000 euro te kunnen overhandigen”, bladert Erik door z’n goed gevuld orderboekje.

‘Genieten is de kunst’, ‘Gij ze mijn febbekakske’ en ‘Antwaarp is de ploeg van ’t stad’ zijn maar enkele van de spreuken waarmee Erik de komende dagen aan de slag gaat. Zijn persoonlijke favoriet onder de jongste bestellingen: ‘Amai m’n orgel’. Bij het buitengaan toont Erik me nog een bijzondere opdracht. ‘Arm maar eerlijk’. “Wie die heeft aangevraagd, mag ik jammer genoeg niet verklappen”, knipoogt de kunstenaar voor het goede doel. jaa

Erik Willems exposeert en schildert tot en met donderdag 9 december tussen 12 en 15u en 18 en 21u in De Vogelenzang, Wijnegemsteenweg 193 ’s-Gravenwezel
Ook schepen Els Van Doesburg heeft een ‘Erik Willems’ in haar kabinet hangen in het stadhuis.

Ook schepen Els Van Doesburg heeft een ‘Erik Willems’ in haar kabinet hangen in het stadhuis. © jaa

Minister Annelies Verlinden is zichtbaar blij met haar Antwerps kunstwerk gemaakt door Erik Willems.

Minister Annelies Verlinden is zichtbaar blij met haar Antwerps kunstwerk gemaakt door Erik Willems. © jaa

Erik Willems met Anouk Matton.

Erik Willems met Anouk Matton. © jaa

© jaa

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio