Als het aantal besmettingen in het Nederlandse Roosendaal stijgt, dan volgt Essen die trend. 

Als het aantal besmettingen in het Nederlandse Roosendaal stijgt, dan volgt Essen die trend. © Elke Lamens

Essen volgt stijgende coronatrend van buurgemeente Roosendaal: is grenstrafiek boosdoener?

Essen -

Het aantal coronabesmettingen ligt opnieuw hoog in Essen. Tussen 24 november en 5 december was dat aantal het hoogste in Eerstelijnszone Noorderkempen. De telefoon bij de huisartsen staat roodgloeiend en per week gaan er meer dan honderd bloedstalen naar het labo van AZ Klina.

Sinds de start van de pandemie testten in totaal al 2.500 Essenaren positief. Was er tot voor kort een dalende trend merkbaar, dan is die de laatste drie weken opnieuw omgebogen. “Op 24 november zaten we met 872 besmettingen op 100.000 veel lager dan Kalmthout (1.308), Wuustwezel (1.615) en Hoogstraten(2.157)”, weet burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V).

“Daarna is het aantal besmettingen in de ons omringende gemeenten Kalmthout (1.017), Wuustwezel (1.108) en Hoogstraten (1.036) gaan dalen, terwijl dat in Essen opnieuw steeg met een incidentie van 1.159 op 5 december.

“Heel opvallend is dat we in Essen eerder de trend volgen van onze Nederlandse buurgemeente Roosendaal. Ook daar steeg het aantal besmettingen wat later. Wellicht heeft grenstrafiek hiermee te maken, hoewel we ook veel verkeer naar Kalmthout hebben.”

Joost Lameir van de technische dienst brengt dagelijks meer dan 100 stalen naar het testlabo van Az Klina in Brasschaat.

Joost Lameir van de technische dienst brengt dagelijks meer dan 100 stalen naar het testlabo van Az Klina in Brasschaat. © RR

Eigen koerierdienst

Specifieke uitbraken zijn er niet, maar wel valt op dat de leeftijdsgroep tussen nul en negen jaar met het leeuwendeel van het aantal besmettingen (34) gaat lopen. Dat geldt met 33 besmettingen ook voor de leeftijdscategorie van de 33 tot 39-jarigen. “Wellicht zijn dat de ouders van die kinderen.”

Dat er meer besmettingen zijn, merkt ook de gemeentelijke koerierdienst. “Brachten we een maand geleden 15 tot 25 stalen per week naar het labo van AZ Klina, dan is dat de laatste drie weken opnieuw gestegen naar meer dan 100 stalen per week”, weet Joost Lameir, arbeider bij de Technische Diensten. “Er zijn periodes geweest waarin mijn collega’s en ik meerdere keren per dag stalen vervoerden. Hierdoor krijgen mensen nog sneller het resultaat van hun coronatest.” Essen is overigens de enige gemeente die dit doet. “In totaal hebben we sinds augustus vorig jaar ruim achtduizend bloedstalen opgehaald bij de verschillende huisartspraktijken. We volgen dit ook nauw op zodat we ook daar tendensen tijdig kunnen opsporen”, verduidelijkt Van Tichelt.

Dr. Isabelle Moriau (midden), geflankeerd door baliemedewerkers Mieke (links) en Caroline.

Dr. Isabelle Moriau (midden), geflankeerd door baliemedewerkers Mieke (links) en Caroline. © RR

100 oproepen per dag

Bij de huisartsen staat de telefoon dan ook roodgloeiend. Dat merken secretariaatsmedewerkers Caroline en Mieke van huisartsengroep Artes: “Net als bij veel van onze collega’s is het in onze praktijk enorm druk. Wij krijgen dagelijks meer dan honderd oproepen en die gaan bijna uitsluitend over corona. Moet ik in quarantaine? Wanneer en waar kan ik me laten testen?”

“Mensen die klachten hebben, willen zo snel mogelijk duidelijkheid. Dat begrijpen we, maar zo blijft er nog maar heel weinig tijd over om ons te ontfermen over andere zieke patiënten”, vult dokter Isabelle Moriau aan. “We willen iedereen zo goed mogelijk helpen, maar mensen ook wijzen op andere kanalen om een antwoord te vinden op hun vragen. Ze kunnen ook zelf makkelijk een afspraak maken voor een test.”

(Elke Lamens)

Algemene corona-info: 0800 14 689, code pcr-test aanvragen:

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio