© rtv

Gemeentebestuur roept veehouders op om dieren te beschermen tegen wolf

Balen -

Het gemeentebestuur van Balen roept alle veehouders op om hun vee te beschermen tegen de wolf. Zij kunnen daarbij gebruikmaken van bestaande subsidies, die binnenkort nog worden uitgebreid.

Tijdens de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 december heeft een wolf vijf drachtige schapen aangevallen in Olmen. Naar aanleiding van dat incident doet het Balense gemeentebestuur een oproep naar landbouwers en particulieren om hun vee te beschermen tegen de wolf.

“Bij de recente gebeurtenis valt het op dat een wolf wel heel driest te werk kan gaan met schapen”, zegt burgemeester Johan Leysen (CD&V). “Voordien waren er op ons grondgebied al gelijkaardige incidenten gebeurd. Dat is uiteraard zorgwekkend. Daarom willen we iedere eigenaar van schapen of geiten meer informeren over de mogelijkheden die er bestaan om hun dieren te beveiligen.”

Niet alleen schapen

Zo zit Balen samen met Mol, Dessel, Retie, Geel en Meerhout al in een risicogebied, waardoor eigenaars van schapen of geiten al kunnen rekenen op subsidies voor het aanpassen van hun omheining. “De Vlaamse overheid komt binnenkort met een aangepaste subsidieregeling waarbij ook andere diersoorten in aanmerking komen voor aangepaste omheiningen tegen de wolf”, vertelt Leysen. “Niet alleen grondeigenaars, maar ook pachters, huurders en andere rechthebbenden kunnen daar aanspraak op maken. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers die bijstaan met de plaatsing van omheiningen tegen de wolf.”

De gemeente Balen bundelt ook alle informatie over subsidies, ondersteuning en schadevergoedingen op www.balen.be/wolf. Wie schade heeft geleden door een wolf, kan ook zo snel mogelijk telefonisch contact opnemen met de dienst Natuurinspectie van Natuur en Bos op het nummer 03-224 62 48 (tijdens kantooruren). Een specialist komt dan langs om de schade vast te stellen en de oorzaak te onderzoeken.  (mto)

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio