Quinten Vanstallen met een fles van zijn Madella-olijfolie. 

Quinten Vanstallen met een fles van zijn Madella-olijfolie. © Stijn Van de Sande

Vrienden verhuizen naar Spanje en maken eigen olijfolie: “Met opbrengst gaan we vergrijzing in landbouw tegen”

Mechelen, Sint-Katelijne-Waver -

Quinten Vanstallen uit Sint-Katelijne-Waver teelt sinds vorig jaar olijven onder de Spaanse zon. De verkoop koppelt hij intussen aan een sociaal project. Klanten kunnen namelijk een olijfboom adopteren. De opbrengst gaat naar educatie in Spaanse scholen over moderne en ecologische landbouwtechnieken.

Stijn Van de Sande

Katelijnenaar Quinten Vanstallen (32) reisde samen met zijn beste vriend, een Mechelaar, de wereld rond. Net voor de coronacrisis besliste het duo om onder de Spaanse zon te gaan wonen. Ze kochten een stuk grond in de regio Bajo-Aragon, tussen Barcelona en Valencia, en werden er de eigenaars van een uitgestrekte olijfboomgaard. De voorbije maanden werden de eerste oogsten omgetoverd in een ‘extra virgin-olijfolie’ met een zuurtegraad van 0,2%. Die kreeg de naam Madella.

“De naam is afkomstig van het dorpje Maella, waar we wonen”, zegt Quinten. “Want die naam is dan weer een verkorting van ‘Ma d’ella’, wat ‘haar hand’ betekent en ontstond uit een eeuwenoud liefdesverhaal. Door deze naam te kiezen, willen we de authenticiteit van onze producten en de verbondenheid met de streek in de verf zetten. Onze olijven zijn afkomstig van bomen die tussen de vijfhonderd en duizend jaar oud zijn.”

De olijfboomgaard in de Spaanse regio Bajo-Aragon.

De olijfboomgaard in de Spaanse regio Bajo-Aragon. © Madella

Het Mechels-Katelijnse duo had nochtans geen ervaring in de sector van de olijfolie. “Maar als je in Spanje wil gaan wonen, heb je natuurlijk een inkomen nodig”, klinkt het. “Daarom zijn we ons gaan verdiepen in het product en beginnen te experimenteren. Zo is de olijfolie ontstaan. Daarmee zorgen we niet alleen voor ons eigen inkomen en een budget om extra bomen aan te planten, we zijn er ook een sociaal project mee gestart. Op die manier willen we de vergrijzing in de Spaanse landbouw tegengaan.”

Jongeren overtuigen

Klanten kunnen via de website van Madella namelijk een olijfboom adopteren. “Voor een bedrag van 50 euro krijg je niet alleen een geschenkpakket met olijfolie en een flesje wijn, je steunt ook ons project”, zegt Quinten. “Het geld investeren we namelijk in educatie rond natuurlijke en ecologische landbouwtechnieken voor scholieren in de regio. Op die manier hopen we zo veel mogelijk jonge mensen ervan te overtuigen om zelf in de landbouwsector te stappen in plaats van te verhuizen naar de stad.”

De twee vrienden begonnen net voor de coronacrisis met het telen van olijven.

De twee vrienden begonnen net voor de coronacrisis met het telen van olijven. © Madella

Die jongere boeren moeten de Spaanse landbouw ook duurzamer maken. “Want ze werken daar nog zoals pakweg dertig jaar geleden. Er wordt weinig aandacht besteedt aan de kwaliteit van de grond en de boeren zitten er op hun tractor en spuiten zonder enige bescherming chemicaliën in het rond. Het aantal overlijdens aan ziektes zoals kanker ligt er dan ook erg hoog. Met Madella willen wij aantonen dat je ook op een 100% natuurlijke manier aan landbouw kunt doen.”

De flessen olijfolie worden verkocht via de website, een handvol winkelpunten en via deur-aan-deurverkoop. “Je zou het de dag van vandaag misschien niet meer verwachten, maar tot aan de voordeur gaan werkt”, zegt Quinten. “Als ik persoonlijk ons verhaal kan vertellen, raken de mensen veel sneller overtuigd van het project. We krijgen er dan ook veel positieve reacties op. Dat maakt ons enthousiast om er volop voor te blijven gaan.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio