Marc, Niki en Philippe maken de zaak klaar voor de komende decennia. 

Marc, Niki en Philippe maken de zaak klaar voor de komende decennia. © Joren De Weerdt

Machinehandel Goyvaerts breidt uit en krijgt versterking van volgende generatie: “Ik liep hier als kind constant binnen en buiten”

Berlaar-Heikant -

Bij Machinehandel Goyvaerts in Berlaar-Heikant zijn ze gestart met ingrijpende werken. Er wordt een extra bijgebouw gezet, de hersteldienst wordt uitgebreid en waar vroeger appartementen stonden komen parkeerplaatsen. Ook achter de schermen beweegt er wat: zaakvoerder Marc Goyvaerts (66) deelt nu de leiding van de bekende familiezaak met zijn dochter Niki en schoonzoon Philippe (beiden 39).

Bert Provoost

In Berlaar-Heikant en ver daarbuiten groeide Machinehandel Goyvaerts uit tot een begrip sinds de zaak werd gesticht in 1977 door Jos Goyvaerts. Eind de jaren negentig droeg hij de leiding over naar zijn drie zonen Eddy, Marc en Chris. “Mijn oudste broer Eddy ging een paar jaar geleden met pensioen en mijn jongste broer Chris is helaas vorig jaar overleden na een ziekte. Zelf ben ik 66 en wordt het stilaan tijd om over opvolging na te denken. Daarom ben ik heel blij dat mijn dochter Niki en schoonzoon Philippe mee zaakvoerder zijn geworden en dat ze de zaak willen verderzetten”, vertelt Marc.

 

 © Joren De Weerdt

Dochter Niki heeft een heel andere achtergrond als beleidsmedewerker HR en Financiën bij de Universiteit Antwerpen. Maar nu maakt ze een carrièreswitch richting machines en gereedschappen voor hout- en metaalbewerking. “Mijn technische kennis is beperkt, maar als handelswetenschapper ken ik wel iets van de zakelijke kant. Ik ga me vooral bezighouden met werk achter de schermen, want dat is er bij een zaak als deze ook heel veel”, zegt ze.

“Ik ben heel blij dat ik niet meer achter mijn bureau moet zitten om de boekhouding in orde te brengen”, glundert Marc. “Dat is een last die van mijn schouders valt. Ik sta nog heel graag in de winkel om mensen verder te helpen, maar dat papierwerk was er wat veel aan.”

“Sterke band”

Haar vader heeft haar niet moeten overtuigen, zegt Niki. “Ik wilde het zelf graag doen. Ik heb namelijk een sterke band met de winkel. Als kind heb ik niet anders geweten dan dat de zaak hier was. Ik liep er constant binnen en buiten en noemde het de ‘grote winkel’. Nu rijden onze kinderen hier ook met de gocart en de step rond buiten de openingsuren.”

“Het is een echte familiezaak”, beaamt schoonzoon Philippe Pauwels, die uit de natuursteensector komt en op school een technische opleiding gevolgd heeft. “En bovendien is dit een vaste waarde in de regio. Het zou jammer zijn als dat verloren zou gaan. We willen het proberen even goed te doen als de vorige generaties.”

Investeringen

De wissel van de wacht gaat gepaard met grote investeringen. “Een paar maanden geleden hebben we zes appartementen langs de straatkant gesloopt om plaats te maken voor een parking van zestien parkeerplaatsen. De zaak gaat voor het eerst zichtbaar zijn vanop straat”, zegt Niki nog. “We zaten altijd verstopt achter de appartementen, nu gaan ze de winkel eindelijk vanop de N10 kunnen zien.”

De zaak wordt zichtbaar vanop de N10.

De zaak wordt zichtbaar vanop de N10. © MHG

Het parkeerplaatsentekort wordt zo ook aangepakt. “Nu hadden we enkel een paar plaatsen langs de straatkant, maar dat was veel te weinig. En parkeren met aanhangwagens op het Kardinaal Cardijnplein is sinds de heraanleg ook niet meer evident. We moesten dus wel iets doen”, zegt Philippe.

Op de vroegere parkeerplaatsen komt een verplichte groenzone, daarachter komt de parking voor de winkel. De huidige winkel wordt helemaal opnieuw bekleed met een nieuwe, moderne gevel. Langs de rechterkant komt een bijgebouw, waarvan de bouw volop bezig is. In dat gebouw is er ruimte voor een keuken, een vergaderzaal en sanitair. Een aangrenzend stuk grond werd ook nog bij aangekocht. Er wordt na de werken een toonpark met ladders, stellingen en betonmolens opgesteld. De hersteldienst met eigen techniekers wordt nog uitgebreid. In de winkel zelf blijven de veranderingen beperkt tot enkele kleine wijzigingen.

“Eind januari zou de aanleg van de parking kunnen beginnen, als het weer het toelaat. Tegen het bouwverlof van 2022 zou de hele verbouwing afgerond moeten zijn. In tussentijd blijft onze winkel gewoon open”, benadrukken de drie.

 

 © Joren De Weerdt

 

 © MHGMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio