Group Joos blijft ’t Antwoord financieel steunen. De volgende drie jaar geeft het bedrijf 46.800 euro. 

Group Joos blijft ’t Antwoord financieel steunen. De volgende drie jaar geeft het bedrijf 46.800 euro. ©  Bert De Deken

Group Joos schenkt ook de komende drie jaar geld aan armoedeorganisatie: “We willen anderen inspireren om ’t Antwoord ook structureel te steunen”

Turnhout -

Group Joos schenkt ’t Antwoord de volgende drie jaar 46.800 euro. Dat is 10 euro per maand per werknemer van het bedrijf. “Ik ga geen missionaris spelen, maar ik denk dat dit een formule is die ook voor andere bedrijven haalbaar is”, zegt Alex Joos.

Guy Van Nieuwenhuysen

Group Joos is een bedrijf van grafische producten en communicatieoplossingen dat al sinds 1935 actief is en in Turnhout gepokt en gemazeld. Group Joos heeft 130 werknemers. Ook de voorbije drie jaar steunde de Group Joos de werking van armoedeorganisatie ’t Antwoord al. “Jos Geysels kwam eens bij Rotary praten over de armoedewerking en hoe je die op een structurele manier kan steunen”, vertelt Alex Joos. “Dat heeft ons geïnspireerd. Ons bedrijf is lokaal verankerd. De vierde generatie staat al mee aan het roer. We vroegen ons af hoe het mogelijk is dat er zoveel armoede is in een van de welvarendste regio’s van Europa. Vinden we dit normaal, of doen we er iets aan?”

’t Antwoord krijgt geregeld schenkingen, maar een structurele ondersteuning biedt meer zekerheid. “Group Joos levert een belangrijke bijdrage voor de uitbouw en versterking van ons restaurant en onze mobiele keuken”, illustreert Chris Dielis, coördinator van ’t Antwoord. “Met deze initiatieven kunnen we nog meer mensen bereiken en met meer mensen in armoede in dialoog treden.”

Mobiele keuken

Het buurtrestaurant en de ontmoetingsruimte in de Otterstraat zijn belangrijke hefbomen voor de werking van ’t Antwoord. Het mobiele restaurant dat de organisatie sinds ongeveer een jaar heeft, voegt daaraan nog een dimensie toe. “Hiermee bereiken we ook mensen die hun hulpvraag minimaliseren en te beschaamd zijn om langs te komen. Het vraagt veel moed om die stap te zetten. Maar met de mobiele keuken komen we bij veel mensen die we voordien niet kenden en die in schrijnende omstandigheden moeten overleven.”

Alex Joos twijfelde er niet aan om de steun aan ’t Antwoord met alweer drie jaar te verlengen. “We hebben gezien wat hier de voorbije drie jaar is gerealiseerd. Uiteraard vraagt dat aan ons bedrijf een inspanning, maar zo groot is die niet. De formule die wij hanteren, is wellicht ook voor anderen haalbaar.”

“Misschien moeten we eens een fonds creëren”, zegt Jos Geysels, voorzitter van ’t Antwoord. “Ik blijf erover zeuren: armoede wordt onderschat. Armoede weegt. We zien de ellende, de eenzaamheid. Ook individuen zouden kunnen overwegen om elke maand een klein bedrag te storten, met een doorlopende opdracht. Het geld dat we krijgen van die giften, gebruiken we om onze werking te versterken. We koken met voedseloverschotten en we werken met vrijwilligers, maar ook dan kost koken geld.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio