Aan het station van Puurs hangen al langer camera’s. 

Aan het station van Puurs hangen al langer camera’s. © Joris Herregods

Klein-Brabant krijgt 38 extra veiligheidscamera’s

Klein-Brabant -

De komende maanden worden op een aantal plaatsen in Bornem en Puurs-Sint-Amands in totaal 38 nieuwe veiligheidscamera‘s geplaatst. Dat besliste de politieraad van de zone Klein-Brabant dinsdagavond. De aanschaf van de 38 camera’s kost de politiezone zowat 460.000 euro.

Guy Delforge

In Bornem komen de camera’s onder meer in de omgeving van het Landhuis, in de Boomstraat, de Achterweidestraat, het Breeven en aan de kerk in Mariekerke.

In Puurs-Sint-Amands komen op vijftien locaties in totaal 22 extra camera‘s. “Er komen onder meer camera’s op het Landschapspark Fort Liezele”, zegt Koen Van den Heuvel (CD&V) burgemeester van Puurs-Sint-Amands en voorzitter van het politiecollege Klein-Brabant. “Verder ook aan cc Binder en de aanpalende kloostertuin in Puurs, sportparken De Schans en Vrijhals, de sportinfrastructuur in Sint-Amands.”

“Ook in Ruisbroek komen op verschillende plaatsen camera’s”, zegt Van den Heuvel. “Achter de kerk bijvoorbeeld, een gekende plek voor hangjongeren, maar ook aan de Kabelsite en de sportsite aan de Kaardijkstraat , aan het station, de sportsite en aan de grot.”

“In Puurs centrum hebben we al ervaring met bewakingscamera’s die al enkele jaren in de stationsbuurt en het Dorpshart hangen. Ook aan de Kaai in Sint-Amands hangen al een tijd camera’s”, zegt Van den Heuvel.

Dossierversterkers

Onder meer van die camera’s aan de Kaai wordt wel eens gezegd dat die hun doel missen en er nog geregeld hangjongeren overlast veroorzaken. “Met camera’s alleen los je een probleem uiteraard niet op”, zegt Van den Heuvel. “De camerabeelden vormen maar één onderdeel van het politieonderzoek, maar soms wel een belangrijk onderdeel. Die beelden versterken het dossier. Zo werd al enkele keren een plaatsverbod uitgesproken op basis van dossiers waarbij de politie de camerabeelden kon inzetten. De camera’s passen dus in een ruimere strategie om overlast op een geïntegreerde manier aan te pakken.”

“Camera’s spelen ook een rol op het vlak van veiligheid en het voorkomen van vandalisme”, zegt Van den Heuvel. “Het gaat niet alleen om problemen met hangjongeren, de camera’s verhogen ook het veiligheidsgevoel van mensen uit die buurt en op publieke plekken.”

De gemeente Bornem koopt met 10.000 euro van haar eigen budget ook een mobiele camera die vooral zal worden ingezet tegen sluikstorten. “Sluikstorten vraagt veel inzet van onze uitvoeringsdienst”, zegt burgemeester Kristof Joos (N-VA). “Er is in de politiezone wel een mobiele camera, maar wij stellen de gemeenteraad voor om ook een eigen mobiele camera te kopen. Zo wordt het makkelijker om sluikstorters te betrappen en hen de rekening te bezorgen. We willen de overlast van het sluikstorten zo sterker aanpakken.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio