Tweetal verkoopt valse attesten om aan rijbewijs te geraken

Mechelen -

De strafrechter in Mechelen heeft twee jonge kerels veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een handeltje in attesten om aan een (voorlopig) rijbewijs te geraken. Een persoon liep twee jaar voorwaardelijke celstraf op, zijn kompaan moet een werkstraf van 120 uur uitvoeren.

Theo Derkinderen

Het illegale handeltje kwam per toeval aan het licht. Begin dit jaar merkte een patrouille van de Antwerpse politie een auto op waar lege ballonnen naast lagen. In de auto zelf zaten vier jongeren en werd ook een fles met lachgas aangetroffen. Tijdens de controle kwamen de inspecteurs te weten dat ze nagemaakte attesten voor rijbewijzen verkochten.

De politie startte een onderzoek op en zo kwam aan het licht dat er via Snapchat gezocht werd naar kopers voor de valse attesten. Dat gebeurde via verschillende accounts en soms werden er ook promo’s de wereld ingestuurd.

Snel werd duidelijk dat er in de regio Mechelen en Willebroek al verscheidene valse attesten waren ingediend. De indieners daarvan werden verhoord en daaruit bleek dat de prijzen voor de attesten niet altijd dezelfde waren. Sommige kopers betaalden 100 euro, anderen gaven tot 800 euro en kregen dan nog een halfuurtje rijles erbij.

Brussel

Aanvankelijk schafte het gezelschap de attesten aan in Brussel en verkocht ze dan met winst in de regio rond Mechelen. Later maakten ze de attesten zelf na. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel gevraagd tegen een van de beklaagden, maar de rechter vond een voorwaardelijke straf gepaster. De tweede beklaagde liep een werkstraf op. tdk

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio