Zowel op Bels Broek als de Belse Heide (foto) verschenen de voorbije dagen plots rijen paaltjes. 

Zowel op Bels Broek als de Belse Heide (foto) verschenen de voorbije dagen plots rijen paaltjes. © Marc Verachtert

Rijen paaltjes in Belse bossen moeten schapen beschermen

Geel -

Wandelaars en fietsers in de Belse bossen in Geel-Bel ontdekten de voorbije dagen dat er over grote afstanden lange rijen paaltjes zijn gezet. Die duiden de begrazingsvakken voor de schapen van Natuurpunt aan.

Op sociale media klonken de voorbije dagen nogal wat ongeruste stemmen over de vele palen die met een regelmatige interval in de natuurgebieden van Geel-Bel opduiken. Sommigen vonden dat ze de natuur ontsierden, anderen vreesden dat wandelaars de toegang tot de gebieden finaal ontzegd zouden worden. Maar de palen moeten ervoor zorgen dat schapenkuddes ongestoord aan begrazing kunnen doen in de gebieden Bels Broek en Heide, laat Natuurpunt Geel-Meerhout weten.

“Er komen vier begrazingsblokken, zodat een kleine groep schapen afwisselend in een ander blok geplaatst kan worden”, legt Marc Verachtert van Natuurpunt uit. “In het schapenraster brengen we poorten aan om de schapen in en uit te brengen, maar ook kleine poortjes voor de wandelaars.”

Het is niet de eerste keer dat Natuurpunt in dit gebied schapen uitzet voor begrazingsopdrachten. “We probeerden het enkele jaren geleden al een keer met een schaapskudde binnen een verplaatsbaar flexiraster. Spijtig genoeg zijn toen enkele schapen aangevallen door loslopende honden en hebben we daarom het begrazingsproject stopgezet. Nu komt er een vast raster, maar het blijft belangrijk om honden aan de leiband te houden.” (ho)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio