© ATV

Opvallend transport over water: gerestaureerde vlotkraan terug naar huis gebracht

Antwerpen -

De historische en deels gerestaureerde Vlotkraan 9 is woensdagochtend terug naar Antwerpen gesleept. Het monument krijgt een plekje in het droogdok vlak bij de Kattendijkbrug.

Een sleep- en een duwboot hebben de drijvende stoomkraan aangepikt bij de werf van EDR in de Antwerpse haven. Vlotkraan 9 ligt nu aan de droogdokkensite, waar ook de West-Hinder en de schooltjalk aangemeerd zijn.

De beschermde kraan wordt daarmee een van de uithangborden van de maritieme openluchtcollectie van het Museum aan de Stroom (MAS). Die collectie bestaat voornamelijk uit historische vaartuigen, waarvan een deel tot voor kort onder een hangar bij het Steen lag. Ook de historische havenkranen op de Rijnkaai behoren tot deze collectie.

De aankomst van de historische kraan. 

De aankomst van de historische kraan. ©  Patrick De Roo

Vlotkraan 9 werd in 1951 gebouwd op de Boelwerf en is beschermd als varend erfgoed. Met een premie van het Vlaams agentschap voor Onroerend Erfgoed is het ponton hersteld en de kraan opgefrist. In een tweede fase wordt de kraangiek aangepakt.

Op dit moment is er op een werf in Nederland ook een oude Antwerpse graanzuiger in restauratie. Die graanzuiger kwam in de jaren tachtig van de vorige eeuw in de collectie van het Rotterdamse scheepvaartmuseum terecht. Door een samenwerking tussen dat museum en het MAS zal de graanzuiger in de zomer van volgend jaar opnieuw tijdelijk te zien zijn in Antwerpen.

(pvdp)

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio